PRIHODNJI DOGODKI

Seminar z dirigentom Paulom van Nevlom
    Ogledov:95     A+ | a-

Datum prireditve: 22.02.2019 - 23.02.2019

Čas prireditve: 13:00 - 16:00

Lokacija: Kulturni center Schellenburg, Slovenska cesta 23, Ljubljana google maps marker

×

Cena: 50€; za študente 40€

Termin seminarja: 22. in 23. februar 2019, od 13.00 do 16.00

PAUL VAN NEVEL (1946), flamski dirigent, muzikolog in umetnostni zgodovinar je svetovna avtoriteta na področju poustvarjanja srednjeveške flamske polifonije in evropske renesanse. Njegove navdihujoče in izvirne izvedbe izhajajo iz rokopisov in zapisov ustvarjalcev, primarne vire pa obravnava z interdisciplinarno metodo.

Za nas Slovence je še posebej razveseljivo, da je med njegovimi izbranimi programi zaživela tudi glasba Iacobusa Gallusa, ki ga je poimenoval slovenski Lassus. Izbor Gallusovih motetov iz zbirke Opus Musicum in Missa Super Sancta Maria je zaživel tudi na zgoščenki z njegovim Huelgas Ensemble.

Z vokalnim ansamblom Huelgas Ensemble, ustanovljen je bil 1971. leta, je Paul van Nevel nadgradil svoj raziskovalni in glasbeni študij na znameniti Scholi Basiliensis v Švici. Z imenom ansambla je opozoril na slavni rokopis iz cistercijanskega samostana Las Huelgas v Španiji, kjer je kot izjemno nadarjen mlad glasbenik dobil dovoljenje za študij dragocenih srednjeveških rokopisov. Bil je pionir in kmalu je postal tudi vodilni interpret evropske polifonije od 12. do 16. stoletja. S posebno ljubeznijo se je posvetil flamski polifoniji, še posebej rad je izbiral manj znana dela glasbene literature.

Paul van Nevel je bil gostujoči predavatelj na Sweelinckovem konservatoriju za glasbo v Amsterdamu, Visoki šoli za glasbo v Hanovru in Inštitutu za staro glasbo v Ženevi.

Že več kot trideset let je stalni gostujoči dirigent Nizozemskega komornega zbora. Med njegovimi številnimi znanstvenimi zapisi sta tudi monografiji o skladatelju Johannesu Ciconiji in knjiga o Nicolasu Gombertu, posebno pozornost pa je vzbudila tudi razprava o značilnostih in izročilu krajine Flamske, ki je vplivala na franko-flamsko polifonijo.

Paul van Nevel je dobitnik številnih nagrad in priznanj, njegovi posnetki so dobili laskava priznanja in odmev v strokovni javnosti povsod po svetu.

Na Glasbeni matici nam je v čast in veselje, da se je izjemni umetnik odzval vabilu in je pripravljen svoje široko znanje deliti tako z uveljavljenimi umetniki, profesorji glasbe in petja, zborovodji, študenti glasbe in muzikologije ter širšo zainteresirano glasbeno javnostjo.

Na seminarju bo predstavil svojo metodo dela, opozoril na bistvena vprašanja interpretacije srednjeveške ter renesančne glasbe ter konkretno na izbranih glasbenih primerih vodil izvedbo del. Na delavnici bosta sodelovala Ingenium Ensemble in Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani z izborom Gallusovih del.

Več o seminarju in prijavnico najdete na spletni strani: https://www.glasbenamatica.si/koncerti/seminar-z-dirigentom-paulom-van-nevlom/

Organizator seminarja:
Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
www.glasbenamatica.si
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313

NOVI ČLANKI IN ODMEVI ...

rss Na odmeve se lahko naročite in ob novem članku boste obveščeni. / Preglejte vse članke ...