JUBILEJ GŠ LJUBLJANA VIČ-RUDNIK

 

V oktobru 1999 je 50-letnico delovanja z jubilejnim koncertom proslavila tudi Glasbena šola Ljubljana Vič-Rudnik. Ob tej priložnosti je v dvorani Slovenske filharmonije s celovečernim programom nastopil godalni orkester z dirigentom Bakijem Jasharijem, kateremu so se v drugem delu pridružili še pevci v izvedbi Finala opere Janeza Krstnika Novaka ˝Ta veseli dan ali Matiček se ženi˝.

V uvodnem delu so mladi glasbeniki izvedli Haydnov Divertimento v Es-duru, Mozartovo Sinfonietto KV 381 v D-duru in Rossinijevo Sonato št. 3, po odmoru pa še Istrsko suito Alda Kumarja.

            Izredno dobro uigran in pripravljen orkester je natančno in suvereno vodil dirigent Baki Jashari, večina izvajanih skladb pa se nahaja tudi na CD plošči, promovirani ob tem dogodku.

            Glasbena šola Ljubljana Vič-Rudnik je ob obletnici izdala tudi manjšo pregledno brošuro v kateri so označeni vsi pomembni mejniki in dogodki v njenem delovanju  od ustanovitve v letu 1949 in prve ravnateljice Milene Štrukelj-Verbičeve, preko ravnateljevanja Matije Tercelja (ki je med drugim vzgojil znani klavirski trio Lorenz), Cvetka Budkoviča, Ljudmila Škabarja in Janje Lovrenčič, pa do sedanjega ravnatelja Saše Potiska, ki je med ostalim v brošuro GŠ Ljubljana Vič-Rudnik zapisal:

˝Smo sodobna šola, ki sprejema izziv novih okoliščin odprtega trga, globalizacije in informativne dobe in smo šola z vizijo. Danes svoje poslanstvo črpamo iz slovenske in evropske kulturne zgodovine in se zavedamo, da umetnost in kultura globoko posegata v vse opredelitve našega obstoja tako posameznikov, kot tudi naroda, ki pripada zahodnemu kulturnemu okolju. Smo v vlogi posrednika in tolmača teh vrednot mladim osebnostim, ki jim pomagamo najti mesto v prostoru in času. In ne dopuščamo dvoma o tem, da to počnemo dobro.˝

 

Bojan Glavina