KONCERT MLADIH TALENTOV USTANOVE GALLUS

 

V nedeljo, 24. oktobra 1999 smo v Ljubljani v dvorani Slovenske filharmonije prisluhnili petim mladim glasbenim talentom Ustanove Gallus. To ustanovo podpirajo zlati in srebrni meceni ter donatorji (med njimi je iz obalnega področja tudi Droga Portorož). Namen ustanove je pomoč mladim talentom, štipendiranje in promocija na koncertnih odrih.

            V organizaciji agencije Gallus Carniolus so mladi solisti nastopili z orkestrom RTV Slovenije pod vodstvom dirigenta Marka Muniha.

            URŠKA BABIČ, dvanajstletna pianistka iz Kopra, učenka uglednega profesorja Sijavuša Gadžijeva si je koncert z orkestrom  prislužila s svojimi vidnimi uspehi v prejšnjih letih doma in v tujini (med njimi je tudi prva nagrada na mednarodnem tekmovanju v Parizu ter prva nagrada ter zlata plaketa na zadnjem državnem tekmovanju mladih glasbenikov). Urška Babič oder obvlada z naravno prisrčnostjo.

Popolnoma sproščeno in suvereno igra na svoj inštrument. Mozartov Koncertni Rondo v D-duru je ljubka skladba, s katero se je mlada pianistka lahko izkazala kot virtuozinja, hkrati pa izredno prefinjena glasbenica. Skozi glasbene misli daje vtis, da ves čas ve kaj hoče, se zabava in to svojo radost zna z otroško sproščenostjo deliti tudi s publiko. Topel nastop pianistke iz Kopra je publika nagradila z dolgim aplavzom. Privoščili bi ji, da ji Ustanova Gallus po uspešnem nastopu v Ljubljani še kaj omogoči, morda nakup klavirja, saj dekle še nima svojega ustreznega inštrumenta.

            Koncert so nadaljevali mladi akademski glasbeniki: varovanka ustanove Gallus, odlična sopranistka NINA KOMPARE, spretna flavtistka JASNA NADLES ter resnoben in malce suhoparen pianist PETAR MILIĆ. Vsi trije so pokazali izredno znanje in zrele nastope. Izdelana igra in mladostna energija sta gnali  orkester, ki pa, žal, ni dohajal ali pa se mu ni ljubilo doživeti glasbeni užitek tako, kot si ga mladi glasbeniki predstavljajoin  tudi  zaslužijo.

Nesporazumi v razumevanju med dirigentom, orkestrom in solistom so se kar vrstili, še posebej pri Beethovnovem klavirskem koncertu št. 4 v G-duru.

            Zadnji je nastopil šestnajstletni violinist MARKO RADONIĆ, učenec prof. Seška na ljubljanski srednji glasbeni šoli. V odlični formi in s suvereno nezgrešljivostjo je uspel zbuditi tudi orkestraše, da so mu sledili z večjo intenziteto igranja in mu nudili oporo v prijetnem glasbenem dogajanju Ciganskih melodij Pabla de Sarasateja.

 

 

Nuša Umer