LJUBITELJEM ZVOKOV ŠESTIH STRUN

 

Slovenski kitaristi ter vsi ljubitelji zvokov šestih strun smo imeli čudovito priložnost prisluhniti vrhunskemu poustvarjanju in pedagoškemu delu svetovno priznanega kitarista Manuela Barrueca iz Kube.

         Po izvrstnem koncertu 11. oktobra v Slovenski filharmoniji v Ljubljani je naslednjega dne na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani Akademija za glasbo organizirala kitarski seminar z Manuelom Barruecom. Zbralo se je veliko slušateljev, v pohvalnem številu tudi kitaristi primorskih glasbenih šol. Gost je na seminarju poslušal in poučeval šest študentov kitare z ljubljanske akademije.

    Manuel Barrueco je s profesionalnim delom izvajalcem podal nekaj idej občutenja glasbe in bogatega poznavanja kitarske tehnike kot so na primer: stilno oblikovanje tona, natančna intonacija, vibrato, fraziranje, načini uspešnega vadenja. Prav slednje je bilo za slušatelje še posebej zanimivo. Pred svojimi očmi smo videli in slišali način dela velikega kitarskega mojstra.

             Takšne vrste srečanje, kot je koncert s seminarjem je še posebej zanimivo za nas kot učitelje kitare, kajti umetnikova predstavitev na koncertnem odru postane bogatejša, ko ob poslušanju pouka izvemo marsikatero skrivnost njegovega poustvarjanja.

         Prav zaradi tega se že vnaprej veselim letošnjega sežanskega festivala, kajti organizatorji ponujajo prav takšno obliko srečanja s svetovnimi kitaristi. Želim si, da bi čim manj kitaristov s tem imam v mislih tako učence kot tudi učitelje ta pomembni dogodek  zamudilo.

 

Tanja Brecelj