USPEŠNI SESTRI

 

            Sara in Jasna Zupančič sta osvojili drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju, ki je bilo 16. septembra 1999 v kraju Cortemilia v Italiji. Tekmovali sta v kategoriji  klavirja štiriročno in v hudi konkurenci tekmovalcev, ki so prihajali pretežno iz vzhodnih držav  dosegli 90 točk. Izvajali sta Polonezo op. 75 Franza Schuberta in skladbo V čolnu iz Male suite Claudea Debussyja.

S študijem klavirja sta začeli pred tremi leti pri prof. Tamari Ražem na šoli Glasbene matice ˝Marij Kogoj ˝ v Trstu.

 

 

Pred tekmovanjem je bilo zelo napeto. Tudi drugi tekmovalci so komaj čakali, da bi bilo tekmovanja že enkrat konec. Ko sem se vsedla za klavir, sem si pomagala s prepričanjem, da mi bo tudi tokrat uspelo. V prvi skladbi so mi veliko pomagali fortissimi in staccati,da sem lahko premagala svoj strah. Schubertova Poloneza op. 75 je šla mimo. Debussyjeva Suita je bila zame pravi strah. Bala sem se, da bom vse zgrešila. Na koncu mi je profesorica rekla, da sva s sestro igrali zelo dobro. Ta izjava mi je bila v veliko olajšanje.

Ko sem čakala na rezultate, sem bila zelo živčna. Starši so me prepričevali, da sva z Jano dobili visoko oceno. Čeprav sem pričakovala, da bo žirija strožja, sta imela mama in oče prav.

 

Sara Zupančič

 

Med  tekmovanjem so se mi tresle noge in roke. Bala sem se, da bom prehitevala, pri Schubertovi Polonezi zgrešila note in pri Debussyjevi Suti zgrešila šteti. Profesorica, mama in oče so me skušali pomiriti, toda strah me ni zapustil. A kljub strahu sem skupaj s Saro vseeno lepo zaigrala.

Upala sem, da bova dobili visoko oceno. Zelo vesela sem bila, ko sem slišala, da sva res dobili tako visoko oceno. Komaj sem zvedela za ˝zmago˝, sem si zaželela, da bi za to zvedel cel svet, čeprav bi bilo to takrat malo težko.

Upam, da se bo ta nadarjenost za klavir srečno nadaljevala.

 

Jana Zupančič