VELIK USPEH MLADEGA PIANISTA

 

21. oktobra se je na Konservatoriju Nicola Paganinija v Genovi odvijalo klavirsko tekmovanje na katerega sem se odločila prijaviti svojega nadebudnega učenca Armina Ćoralića. Po zelo dolgi poti (700 km ) smo prišli v Genovo ob 3h zjutraj in šele po dveh urah iskanja našli Konservatorij kjer je bilo tekmovanje. Ostale ure smo nekako predremali v avtu. Ob 8h smo odšli na ogled prizorišča tekmovanja. Za preizkus klavirja nam je bilo na razpolago le minutka. Nato se je začelo.

Pred Arminom je bilo na vrsti pet pianistov iste starosti (do 9 let). Igrali so zahteven repertoar: stavke Mozartovih sonat, Bachove dvoglasne invencije, Mozartove varijacije, Schumanna itd. Armin je svoj tekmovalni program odigral lepo, skoraj brezhibno. Sama sem bila z njegovim igranjem zelo zadovoljna, kajti igral je zbrano in predvsem z ˝dušo˝. Nato smo morali poslušati še celo B kategorijo, preden je komisija začela razpravo o rezultatih. Udeleženci tekmovanja (bili so iz različnih držav: Romuni, Madžari, Poljaki, Hrvati, Italijani, Japonci, Korejci, Slovenci in še kdo) smo nestrpno čakali rezultate. Po za nas ˝neskončnem˝ čakanju so nas poklicali v dvorano in predsednik ocenjevalne komisije je začel prebirati rezultate. Armin je zmagal. Bil je absolutni prvi s 97 točkami.

Nihče v njegovi in tudi v B kategoriji ni dobil zlata, niti v C, D, E, kategoriji, le v F kategoriji je Poljak v finalni etapi zmagal z istim številom točk kot Armin. Bili smo presrečni. Tokrat je bil trud izredno poplačan.

Neizmerno sem hvaležna priložnosti, ki mi je bila dana, da sem se vpisala v dveletno šolo za klavirske pedagoge prof. Sijavuša Gadžijeva, ki je neskončno poudarjal lepoto tona in nato nadgradnji tega pri večletnem sodelovanju s prof. Igorjem Lazkom, človekom izjemne širine in fenomenalnim pianistom. Dano pa mi je bilo tudi dvakrat delovati pod vodstvom prof. Arba Valdme, ki še najbolj od vseh treh iz tebe iztisne zadnjo možno trohico intenzitete tonskega niansiranja. Te izkušnje in delo z ruskimi profesorji so neprecenljive vrednosti.

Osebno pa so mi pomagale, da je tudi učenec iz tako majhnega mesta zmagal na tako pomembnem tekmovanju.

                                                                      

 

Maja Tajnšek

 

Mlademu pianistu, njegovi mentorici in Glasbeni šoli Idrija čestita tudi uredništvo Primorskih sozvočij.