DVA KONCERTA V OKVIRU GLASBENIH SREČANJ
DRUŠTVA PRIJATELJEV GLASBE KOPER

Društvo prijateljev glasbe (umetniški vodja Romeo Drucker) je tudi v letošnji, 41. sezoni ponudilo pester program razdeljen v dva cikla: mojstrski cikel in ti. glasbena srečanja. Slednja so še posebej zanimiva, ker poslušalcem predstavljajo v glavnem mlade, še neafirmirane izvajalce, ki se ob študiju ali delu posvečaju tudi koncertiranju. Takšnim izvedbam mogoče zaradi tega kdaj manjka izkušnja »zrelega koncertanta«..., so pa v vsakem primeru zelo zanimive zaradi svežine, neposrednosti in iskrenosti glasbenih idej.
Na zadnjih dveh koncertih (6. in 10. aprila, 2004), smo v dvorani koprske glasbene šole imeli priložnost poslušati najprej flavtistko Aljo Velkaverh in nato še pianistko Aleksandro Češnjevar, obe že dobro znani domačemu občinstvu. Pri flavtistki smo uživali v tehnični spretnosti, lahkotni virtuoznosti, tonski lepoti in izredni usklajenosti s korepetitorko, pianistka pa nas je prevzela s temperamentno, sugestivno in doživeto izvedbo, osebno izpovednostjo, in z zrelim, izredno poglobljenim pristopom.
Obe izvedbi sta pustili globok vtis in bili bogato nagrajeni z dolgim aplavzom občinstva, ter nam bosta (vsaka zaradi svojih kvalitet) še dolgo »zveneli« v spominu.

Alja Velkaverh (1982), mlada flavtistka iz Pirana, se je na svojem koncertu ob klavirski spremljavi pianistke Atsuko Wada-Riebl iz Tokija, predstavila s programom skladb Reineckeja, Doppplerja, Bacha, Schuberta in Martina.
Alja je iz razreda prof. Adnana Zubčeviča vpisala Akademijo za glasbo pri 16-ih letih in jo uspešno dokončala. Trenutno študira na Dunajski glasbeni Univerzi v razredu prof. Hansgeorga Schmeiserja in se obenem izpopolnjuje v Italiji pri prof. Petru-Lukasu Grafu.

Aleksandra Češnjevar (1976. Senta, Vojvodina), trenutno študentka 2. letnika magistrskega študija v Novem Sadu pri prof. Svetlani Bogino, se je na svojem recitalu predstavila z redko izvajanim in zelo zahtevnim programom, ki je vseboval tri tehtna dela treh glasbenih genijev iz treh različnih obdobij: Dvoglasne invencije J.S. Bacha, Preludije op. 28 F. Chopina in Sonato št. 1 R. Ščedrina.

Bojan Glavina