EVROPSKI KONCERT V KOPRU
ODPIRA VRATA NOVIM IZZIVOM


Ob zaključku 33. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije je Temsig organiziral tudi dva Evropska koncerta, poleg Ljubljane tudi v Kopru. Koncert je plod sodelovanja med EMCY, Evropsko zvezo glasbenih tekmovanj za mladino, ki združuje kar 52 nacionalnih tekmovanj iz 26 držav, med njimi tudi Slovenijo, in Temsigom.
Na koncertu so se predstavili prvonagrajenci nacionalnih tekmovanj. Evropsko zvezo je letos predstavljala mlada harmonikarka iz Španije, oboistka iz Rusije, violistka iz Finske in pianistka iz Nemčije. Slovenijo je zastopal kvartet flavt iz koprske glasbene šole profesorice Alenke Zupan, ki je na lanskem tekmovanju komornih skupin s pihali prejel zlato priznanje ter absolutno nagrado (100 točk). Ta nagrada je koprskim flavtistkam Ireni Kavčič, Jeleni Pešič, Eriki Dujc in Niki Hribar odprla vrata še na več pomembnih nastopov v Sloveniji. Jeseni bodo predstavljale Slovenijo na mednarodnem srečanju mladih glasbenikov v Dubrovniku. Po nastopu na Evropskem koncertu pa so dobile povabilo za koncert v Nemčiji in Avstriji. Prizadevne flavtistke so bile torej »krivci«, da se je Evropski koncert zgodil ravno v Kopru.
Mediteransko mestece in sprejem v Kopru je očaral prijetnega gospoda dr. Ekarta Rolfsa, generalnega sekretarja EMCY-ja in dr. Franka Reicha, podpredsednika EMCY-ja. Z ravnateljico Glasbene šole Koper, Marijo Gombač, so takoj stekli pogovori o projektih za prihodnost. Zanimanje za novo evropsko povezovanje je bilo obojestransko in že letos se v Kopru veselimo povabila v Nemčijo. Dogovorili smo se, da bomo prvonagrajence tudi drugo leto gostili na Evropskem koncertu v Kopru, razmišljamo pa tudi že o skupnem poletnem izpopolnjevanju in srečanju najboljših mladih glasbenikov evropskih držav na slovenski obali.
 


Nuša Gregorič