NEKAJ PODATKOV IZ ŽIVLJENJA BORISA SLAVIKA,
PRVEGA RAVNATELJA GŠ SEŽANA


- Borisovi predniki so prišli v Trst iz Češke. Razvejana družina Slavikovih se je vključila v boj za pravice Slovencev.
- Boris je bil rojen 21. januarja 1901 leta v Trstu, kjer je tudi preživljal otroštvo.
V času 1. svetovne vojne je nadaljeval šolanje (tu je še posebej omenjal glasbenika in skladatelja Vasilija Mirka).
- Obdobje po svetovni vojni ni bilo naklonjeno Slovencem še posebno izobražencem ne, zato ga je zadela usoda izgnancev. Odšel je v Slovenijo in dalje v kraljevino Jugoslavijo.
- Vpisal se je v mornariško vojaško šolo ter jo uspešno končal. Ob koncu je dosegel čin kapetana fregate, katerega je najbolj cenil. V nadaljevanju se je izšolal za pilota hidro avionov in dosegel čin kapetana aviacije.
- Poročil se je, kmalu se mu je rodila hčerka Vlasta. Sreča v družini je trajala le kratek čas, ker je mali Vlasti umrla mama.
- Pridivjali so tudi temni oblaki 2. svetovne vojne . Sledil je hiter razpad kraljevine Jugoslavije. Pred vdorom novega sovražnika ob razpadu Italije 1943. leta, je postal partizanski branitelj Splita. Na to dejanje je bil zelo ponosen.
- Po vojni je ostal v vojaški službi, kjer je dosegel čin podpolkovnika. V vojaških šolah je predaval predmet balistiko. Dve leti je bil komandant letališča hidro avionov blizu Splita. Vojaško upokojitev je dočakal v Pančevu.
- Ustanovil je glasbeno šolo v Pančevu, ki jo je vodil dve leti, nakar se je vrnil v Slovenijo na Primorsko . Ponujeni sta mu bili dve delovni mesti in to v Piranu na pomorski šoli in v Sežani v glasbeni šoli. Odločil se je za Sežano.
- Oktobra 1953 leta je iz dvoletnega glasbenega tečaja, ki ga je vodila Zmaga Slabnik, ustanovil glasbeno šolo Sežana.
- Enkrat letno v počitnicah je šel v Beograd k profesorici fizkulture na 5. Beograjski gimnaziji Vlasti Slavik (umrla v Sežani 1978. leta) .Vračal se je tudi k svojim vojaškim prijateljem v Split in še posebno v Kaštel Stari.
- Boris Slavik je umrl 3. septembra 1986 leta. Iz Sežane smo ga prepeljali na pokopališče v Kaštel Stari blizu Splita.
 


Evgen Prinčič