TRETJI DNEVI KITARE V KOPRU

Od 19. do 22. novembra so potekali v prostorih koprske palače Gravisi-Barbabianca 3. dnevi kitare v Kopru. Prireditev je bila namenjena v prvi vrsti slovenskim kitarskim pedagogom in njihovim učencem, dijakom oz. študentom kitare na ljubljanski Akademiji za glasbo, pa tudi ostalim ljubiteljem kitarske glasbe.
Obsegala je namreč seminarski in koncertni del, oba izjemno bogata in kakovostno na visoki ravni. Seminarski del sta vodila zdaj že stalna italijanska gosta, profesorja Paolo Pegoraro in Stefano Viola, ki sicer poučujeta na priznani glasbeni akademiji Francisco Tarrega v Pordenonu. Oba sta že v prejšnjih letih dokazala, da imata veliko pedagoškega znanja in izkušenj , ki lahko dobro služijo našim pedagogom na poti oblikovanja nadebudnih učencev, bodočih kitaristov. Italijanskima profesorjema se je letos pridružil tudi ugledni slovenski kitarski pedagog, prof. Tomaž Šegula, ki je svoj prispevek v muzaik slovenske kitaristike opisal na četrkovem »Srečanju z umetnikom«. Prof. Šegula se je zbranim seminaristom predstavil kot vsestranska glasbena osebnost, ki je v 70-tih letih in pozneje veliko prispevala k uveljavljanju dognanj kitarsko osveščenih evropskih sredin v našem slovenskem prostoru. Kot učenec nestorja slovenske kitaristike, Stanka Preka je z dodatnim znanjem, ki ga je dobil pri prof. Margi Bäuml Klasinc in lastnim vztrajnim izpopolnjevanjem, strokovno nadgradil dosežke svojega učitelja in prispeval k temu, da je danes to glasbeno področje pri nas suvereno primerljivo z ostalimi evropskimi državami. V tridesetih letih je izdal kar osem zvezkov učbenikov za pouk kitare, ti so danes osnovna literatura našim kitarskim pedagogom in njihovim učencem .
Mojstrski tečaj kitare je letos vodil priznani italijanski umetnik Aniello Desiderio . Ta komaj 32-letni kitarist ima za seboj že bogato mednarodno kariero, izšolal se je pri italijanskih profesorjih in pri znanem kubanskem umetniku Leu Brouwrju. Pri dvajsetih je diplomiral, že štiri leta pozneje je sam vodil masterclass na priznani Manhattan School of Music v New Yorku.
Letošnji dnevi kitare v Kopru so obsegali več zanimivih nastopov in koncertov. Prireditev sta otvorila dva nadarjena mlada primorska kitarista, Ana Fornazarič, učenka novogoriške Glasbene šole in Sebastian Grego, dijak koprske Umetniške gimnazije.
Napovedani in odpadli koncert World Guitar Ensembla je nadomestil izvrsten nastop dveh italijanskih umetnikov, bandoneonista Cesara Chiachiarette in kitarista Gianpaola Bandinija, ki sta se posvetila argentinskemu tangu, predvsem »očetu« te glasbene oblike, Astorju Piazzoli. To je bil koncert, ki je ponudil neverjetno muzikalno širino in izpovednost, značilno prav za kombinacijo teh dveh instrumentov.
Na četrtkovem koncertu 3. dnevov kitare v Kopru sta se predstavila dva študenta z dunajske Visoke šole za glasbo, Avstrijec Daniel Műller in Kanadčan Francois Guilbeault, oba iz razreda prof. Alvara Pierra. Pokazala sta izjemno veliko kitarskega znanja, zlasti prvi pa je s svojim raznolikim in zanimivim programom očaral slovenske kitariste.
V okviru Dnevov kitare v Kopru so letos pripravili tudi zanimivo predavanje o izdelavi koncertnih kitar, predaval je avstrijski izdelovalec Bernd Holzgruber, na njegove instrumente pa je zaigral študent s pordenonskega konzervatorija, Mauro Zanatta
Zadnji koncertni večer so organizatorji zaupali italijanskemu umetniku Aniellu Desideriu, ki je nastopil v dvorani Pokrajinskega muzeja , pri organizaciji tega koncerta pa sta sodelovala še koprsko Društvo prijateljev glasbe in Skupnost Italijanov Santorio Santorio iz Kopra. Koncert Aniella Desideria je bil nesporen višek letošnjih dnevov kitare, obenem pa je po kakovosti izstopal tudi v širšem kontekstu letošnjega koncertnega dogajanja na Obali.
3. dnevi kitare v Kopru so po oceni organizatorjev uspeli. Po besedah Tanje Brecelj, pobudnice za organizacijo Dnevov kitare, je interes za prireditev iz leta v leto večja. Letos se je prijavilo kar 62 slovenskih pedagogov, nekateri med njimi so s seboj pripeljali tudi svoje učence, s katerimi so profesorji tudi praktično delali. Posebno zanimiv je bil mojstrski seminar prof.Desideria, ki je očaral tako z močjo svoje osebnosti kot tudi z dragocenim znanjem, kar je nenazadnje potrdil še na svojem , izjemno odmevnem koncertu.
Dnevi kitare v Kopru so kot vseslovenska prireditev, uvrščeni v katalog stalnega strokovnega izpopolnjevanja učiteljev, sofinancira ga ministrstvo za šolstvo in so edina prireditev te vrste pri nas.
 

Branka Kljun


3. DNEVI KITARE V KOPRU

Druženje kitaristov iz vse Slovenije, letos že tretje po vrsti, je bilo tudi tokrat izpeljano v organizaciji GŠ Koper, oziroma kitarskega oddelka te šole. Organizator je povabil k sodelovanju preizkušen kitarski dvojec - Paola Pegorara in Stefana Viola. Kot tretji predavatelj pa je bil povabljen prof. Tomaž Šegula, nedvomno velika, če ne največja, avtoriteta sodobne slovenske kitarske pedagogike. Seminar, ki je mimogrede edini kitarski seminar objavljen v Katalogu stalnega strokovnega izpopolnjevanja za šolsko leto 2003/2004, predstavlja vse več kot le mesto na katerem po opravljenem poslušanju pridobiš točko in pol za napredovanje na delovnem mestu. Tu se je poleg obveznega seminarskega programa dogajalo še marsikaj drugega. Pa bi vseeno na kratko opisal, kako je stvar potekala.
Dogodek se je začel v sredo, 21.11. ob 14.00 uri, s kratkim koncertom dveh mladih glasbenikov s primorskega konca - Ane Fornazarič in Sebastjana Grega in seveda s pozdravnim govorom gospe ravnateljice Marije Gombač. V nadaljevanju popoldneva je prof. Viola imel predstavitev učbenikov za začetnike in kritično analizo metod posameznih avtorjev. Prof. Pegoraro je z učenci zaključil to prvo popoldne.

Zvečer pa smo imeli možnost poslušati dva izjemna glasbenika: Giampaolo Bandini-kitara in Cesare Chiacchiaretta - bandoneon.
Koncert z naslovom »HISTORIE DU TANGO« nam je pričaral vzdušje mojstrov te zvrsti glasbe. Naslednji dan je po utečenem redu tekel program dela seminarja.
V popoldanskem delu pa je bil na vrsti pogovor gospe Branke Kljun s prof. Tomažem Šegulo. Ta pogovor je snemal Radio Koper Capodistria. Tu smo lahko slišali kronološki potek kitaristike in kitarske pedagogike v Sloveniji. Gost je v pogovoru nanizal veliko znanih, manj znanih, pa tudi za nas neznanih dejstev in dogodkov, ki so zaznamovali proces uveljavljanja kitare kot enakovrednega, polnovrednega instrumenta; zasluži si mesto ob boku že uveljavljenim instrumentom.

Na tem področju je prof. Šegula dejansko oral ledino. Po pogovoru je sledil koncert študentov Visoke šole za glasbo z Dunaja, in sicer Daniel Mueller in Francois Guilbeault. V petek, tretji dan seminarja, je potekalo delo po programu. V popoldanskem delu je imel gospod Bernd Holzgruber iz Avstrije predavanje z diapozitivi o izdelavi koncertnih kitar. Zelo zanimiva tematika, še posebej zato, ker je g.Holzgruber omenjal tudi nekatere male skrivnosti gradnje instrumenta.
V okviru predavanja je imel kitarist Mauro Zanatta kratek koncert s skladbami J.K. Mertza in M. Castelnuova-Tedesca na kitari mojstra Holzgruberja. Sledila je razdelitev diplom in kratka pogostitev ob zaključku seminarja. Ob 20.00 uri je imel v dvorani Pokrajinskega muzeja koncert vrhunski kitarist Aniello Desiderio, ki je imel naslednji dan, mojstrski tečaj. S tem se je tri ali za nekatere štiri dnevno druženje končalo.
Na koncu bi vsekakor pohvalil organizacijo seminarja. Tak projekt vsekakor ni enostaven zalogaj, zato CGV-ju Koper vse pohvale.
 

Boštjan Šmalc


DNEVI KITARE V KOPRU

Že tretje leto se z veseljem udeležujem izredno kvalitetnega in zanimivega kitarskega seminarja na Obali. Vsako leto opažam večje število udeležencev in seveda vse tiste, ki se tako kot jaz znova vračajo v Koper. Tu vlada prijetna klima, pa ne mislim na morje, sonce ali burjo, temveč na prijetno kitarsko klimo, ki se čuti v vseh dneh dogajanja seminarja.
Prav gotovo vsi, ki se udeležimo seminarja pridemo po nova znanja in izkušnje odličnih predavateljev, odličnih koncertov in mojstrskih tečajev, ne smemo pa pozabiti, da je tudi izmenjava izkušenj med učitelji izredno pomembna za osebno rast posameznega kitarskega pedagoga. Izmenjujemo mnenja in informacije, notni material in se družimo, saj so prisotni učitelji večine glasbenih šol Slovenije. Vsi mi , ki opravljamo ta poklic vemo, kako dobrodošla je kakšna nova izkušnja ali dobra ideja. Tako se to izjemno druženje začne že zgodaj na predavanjih, vsakodnevnih koncertih v popoldanskih ali večernih urah, kitarske "debate" pa se zavlečejo tudi v pozne večerne ure.
Seminar postaja vedno bolj dinamičen, pestrost tem in predavateljev je odlična, edino tempo odvijanja seminarja je včasih malce hiter, tako da ne ujameš vsega.

Vedno več novih tem se odpira, kar dokazuje letos že štiridnevni seminar, ki je potekal v prostorih Glasbene šole Koper od 19 do 22. novembra 2003.
Začel se je z otvoritvenim koncertom učencev primorskih glasbenih šol, mlado in nadarjeno kitaristko Ano Fornazarič iz razreda prof. Barbare Gorkič in že profesionalno usmerjenim kitaristom Sebastjanom Gregom iz razreda prof. Tanje Brecelj.Že isti večer je bil koncert zanimivega dua: Giampaolo Bandini, kitara in Cesare Chiacchairetta, bandoneon.
V popoldanskih urah tega prvega dneva so se začela zanimiva predavanja, nam že dobro znanih predavateljev, priznanih kitaristov prof. Paola Pegorara in Stefana Viole, ki so v svojem praktičnem delu z učenci imeli poudarek na sproščenosti, kakovosti tona in načinu interpretacije in seveda primernosti skladb. Oba umetnika sta s svojo teoretično- praktično razlago izpostavila določene izredno pomembne tehnično-didaktične probleme. V naslednjih dneh sta oba izvajala individualno delo z učenci in tudi letos so imeli učitelji, aktivni kitaristi priložnost izpopolnjevanja. Njihovo delo je temeljilo predvsem na sproščenosti, lepo oblikovanemu tonu, pravilnemu fraziranju in primernosti izbire programa, ki ga učenec igra. Zaradi izrednega zanimanja je delo potekalo istočasno, tako da smo po lastni presoji poslušali delo enega ali drugega predavatelja.

 Zanimiva je bila kritično-analitična predstavitev kitarskih metod-učbenikov za začetnike. Sama sem dolga leta iskala primerne učbenike za svoje , vedno mlajše učence in redko kdaj našla kaj primernega, zato mi je to bilo izredno zanimivo predavanje. Vsi učbeniki so bili na ogled in zraven smo dobili analizo in kritiko vsakega posebej. Večina teh učbenikov zelo previdno pripravlja mladega kitarista na sproščeno kitarsko igro . Večina jih je opremljena s CD-ji, kar bo otrokom popestrilo vežbanje in učiteljem olajšalo delo. V skoraj vseh začetnicah so tudi skladbice za duete in trie in nekatere imajo napisane tudi spremljave za učitelje.
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je začetnica po kateri sem začela delati, pri mojih učencih izredno priljubljena (avtor V.N.Paradiso), saj nas prijetne melodije skladbic popeljejo po celem svetu. Tako smo že dve leti zapored pripravili odlične koncerte in občinstvu predstavili te zanimive skladbe.
Še eno izredno zanimivo predavanje je imel prof.Stefano Viola, ki se je osredotočil na način podajanja snovi najmlajšim brez prisile in obveznosti vadbe. To metodo je razvil njegov prijatelj iz Milana Mauro Storti, ki ga je navdušil za tovrstno igranje. Navdušen nad to metodo je prof. Viola skušal navdušiti še nas - udeležence seminarja. Uspelo mu je in prav lepo smo uživali v igri in tovrstnem igranju. Ta metoda je izredno primerna za skupinski pouk pri začetnikih. Ni potrebno nobeno glasbeno predznanje in poznavanje not, zato je primerna za mlajše začetnike, ki jim skozi igro razkrivaš čudoviti svet glasbe. To je res dobra ideja.
Srečanje z umetnikom in kitarskim pedagogom prof. Tomažem Šegulo, ki je naredil veliko za razvoj kitare v Sloveniji je bilo izredno zanimivo. Izčrpno nam je predstavil začetke poučevanja kitare v Sloveniji, svojo kitarsko pot in izkušnje, ki jih je na svoj humorističen način izredno lepo opisal. Mnogi udeleženci seminarja smo spet zvedeli nekaj novega. Tudi on je izvajal praktično delo z učenci na svoj zanimiv način.
Poslušali smo koncert dveh študentov Visoke šole za glasbo z Dunaja iz razreda prof. Alvara Pierrija: Daniel Muller- Avstrija in Francois Guilbeault-Canada. Lep koncert mladih umetnikov.
Predavanje gospoda Bernda Holzgruberja- izdelovalca kitar iz sosednje Avstrije, je bilo teoretično in opremljeno z diapozitivi. Prikazal nam je svoj način izdelave oziroma cel proces nastanka klasične kitare. Praktično predstavitev njegove kitare nam je izvedel mladi kitarist iz Italije Mauro Zannatta. Tudi to je bil lep koncert. Kot vidite koncertov ni manjkalo, celo po dva na dan smo imeli priložnost slišati.

Za zaključek seminarja smo se udeleženci odpravili v dvorano Pokrajinskega muzeja Koper na koncert italijanskega kitarista Aniella Desideria. Koncert je bil fenomenalen in nepozaben. Izredno zanesljiva tehnika, kakovost tona, lepo fraziranje, lahkotnost, sproščenost, skrbno izbran program in način produkcije in nekakšna posebna energija, ki jo umetnik izžareva so nam večer naredili čaroben. Tako dobrega koncerta in umetnika kot je Desiderio je bilo vredno slišati.
Naslednji dan je sledil še mojstrski tečaj tega izvrstnega kitarista, ki je ne samo odličen umetnik temveč tudi odličen pedagog. Njegovi pedagoški prijemi so prav takšni kot njegovo igranje: izredno sproščeni, na kratko povedano enkratni.
Dogajanja na seminarju so dopolnjevale vsakodnevne prodajne razstave kitar in ostalega materiala.

Za izpeljavo in koordinacijo celotnega projekta je bilo vloženo ogromno truda , tako da, lahko rečem v imenu vseh nas udeležencev seminarja iskrena HVALA organizatorjem za vse, kar ste do sedaj naredili. Vsi seminarji so bili izredno kvalitetni in inovativni. Srčno upam, da vam ne bo zmanjkalo energije za naslednje projekte.

Za zaključek samo še nekaj besed o pomembnosti seminarjev. Velika večina učiteljev kitare je zaradi izrednega povpraševanja otrok za ta instrument začela poučevati na isti način kot prof. Šegula. Prav zaradi vseh, ki smo se na nek način prekvalificirali na ta instrument, so tovrstni seminarji zelo pomembni.

Pred Koprom so v Velenju bile izredno kvalitetne poletne šole priznanih umetnikov, odličnih kitaristov prof. Jerka Novaka in Istvana Romerja, ki se sedaj dogajajo v Kopru in odlični seminarji prof.Romerja, ki jih je organizirala Glasbena šola v Velenju. Tovrstni seminarji so pomembni za izobraževalni razvoj kitarskih pedagogov. Redno sem hodila na poletne šole in seminarje in to mi je bilo v veliko pomoč pri mojem pedagoškem poklicu.
Menim, da imajo tudi mladi profesorji kitare na tovrstnih seminarjih, kot so bili tisti v Velenju in kot so sedaj v Kopru neizčrpen izvir znanj in informacij o kitarsko-pedagoškem delu.
In na koncu samo lahko še napišem: NA SVIDENJE - NA NASLEDNJIH DNEVIH KITARE V KOPRU!
 

Marija Alatič