Diploma Renate Bruggaier
 

V mesecu februaru je na Visoki šoli za glasbo v Frankfurtu polagala diplomo bivša učenka glasbene šole Piran, takrat še Renata Jureš. Poslušali smo javni del diplome , kjer je izvajala zahtevne skladbe iz železnega repertoarja za rog. Diplomo je opravila z odliko, saj je dobila oceno 1.3, ( navišja ocena je 1 ).

Glasbena pot te mlade hornistke se je začela v Piranu, kjer je najprej končala šest letnikov violine, potem pa se je pričela učiti rog pri takrat najuspešnejšemu pedagogu v Sloveniji, Umbertu Radojkoviču. Tukaj se je pričela strma pot uspehov, tako, da je kmalu postala ena najperspektivnejših mladih glasbenic v Sloveniji. To dokazujejo številne nagrade na tekmovanjih, tako v Sloveniji kot bivši Jugoslaviji. Nagrajena je bila kot solistka in tudi kot članica piranskega trobilnega kvinteta, v katerem je sodeloval tudi njen brat Damjan, danes tubist pri Simfonikih RTV Slovenije.

Višek uspehov doma pa predstavlja prva nagrada s 100 točkami na državnem tekmovanju v Velenju leta 1993, ki ji je prinesla tudi štipendijo za študij v tujini. Izbrala si je Frankfurt, kjer je opravila sprejemni izpit pri izjemni profesorici Marii- Luisi Neunecker, bivši Penzelovi študentki. V Nemčiji se je takoj vključila v tamkajšnje glasbeno dogajanje, spoznala sedanjega moža, tudi izvrstnega hornista, ter sodelovala v različnih orkestrih in ansamblih.

Naj naštejem samo nekatere:

Reška opera, Slovenska filharmonija, RIAS- mladinski orkester, Gustav Mahler mladinski orkester, Deutsche Oper Berlin, Stads Oper Berlin, Komische Oper Berlin in drugi.

Trenutno je zaposlena kot solo hornist v orkestru mestnega operetnega gledališča v Dresdenu.

Ob vsem naštetem je uspešno opravila še vrsto avdicij v različne simfonične orkestre, obenem pa obiskuje podiplomski študij v Berlinu.

Iz povedanega je razvidno, da gre za izjemno glasbenico, kakršnih si v Sloveniji samo želimo, pa čeprav deluje v glavnem v tujini. Zato ji zaželimo še mnogo uspehov pri nadaljnjem delu.

 

Benjamin Makovec