HARMONIKA V PRAZNIČNI PREOBLEKI

Nekateri  inštrumenti se zaradi svoje medijske izpostavljenosti in zaradi tega posledične večje prepoznavnosti in priljubljenosti ponujajo kar sami. Mednje je še ne tako dolgo tega spadala tudi harmonika in veliko staršev in otrok je menilo, da je to sila uporaben in družaben instrument. Odkar pa je dobila etiketo glasbila, katerega meh vlečejo le zabavnjaki na sončni in tudi osojnejši strani Alp, je njena priljubljenost med otroci, še bolj pa med najstniki zelo upadla. Temu trendu smo zadnja leta  priča  tudi na novogoriški glasbeni šoli in samo predvidevamo lahko, da na Primorskem nismo izjema.

Ravnatelji, še bolj pa seveda učitelji tega instrumenta iščejo različne načine za spodbujanje zanimanja za vpis. Učence pripravnic vabijo na šolske in razredne nastope, na samostojne koncerte harmonikarjev, ki zaključujejo šolanje, v goste so že nekajkrat povabili ugledne pedagoge in koncertante, na novo pa je pred dvema letoma zaživel tudi harmonikarski orkester.

Nenavadno domiselna pa je bila zamisel  aktiva harmonikarskih pedagogov pod vodstvom prof. Tamare Milosavljević, da za naše najmlajše, ki se za instrument še odločajo, pripravijo glasbeno pravljico. Izbrali so pravljico z naslovom Peter Pan v deželi Nije,v katero nas je uvedla in nas skozi tekst vodila prof. Milosavljevićeva.Med nekatere mlajše učence harmonikarskega oddelka so razdelili dramske vloge, tisti, ki so se s pridnim delom že izkazali, pa so prispevali glasbene točke.Nastala je zanimiva kombinacija besed, igre, mimike ter skrbno in efektno izbranih skladb, ki so podkrepile posamezne pravljične osebe in ustvarile ustrezno vzdušje. In rezultat? Po odzivu otrok sodeč, ki so po pravljici želeli preizkusiti harmoniko, udariti nekaj tonov po tipkah, pritisniti na gumbe za bas ali jo samo potežkati, je predstavitev glasbila na drugačen način uspela. Upajmo, da bo tako tudi pri vpisu!

 

Patricija Rutar-Valič