HARMONIKARSKO POPOLDNE

 

Več kot šestdeset učencev harmonike se je zbralo v soboto, 11. marca v mali dvorani KD Nova Gorica na srečanju, ki smo ga poimenovali "Harmonikarsko popoldne". Nastopili so trije orkestri (novogoriški, ajdovski in špeterski), dva kvarteta, duo, duo s flavto in devetnajst solistov iz Ajdovščine, Cerknice, Idrije, Izole, Kopra, Nove Gorice, Postojne, Sežane, Tolmina, Trsta in Špetra. Na  dobri dve uri trajajočem nastopu, ki je potekal brez pavze so učenci pokazali različno kakovost znanja z različnimi  programi. Dvorana je bila ves čas polna, edino mlajši učenci niso zmogli poslušati prav tiste točke višjih letnikov, od katerih bi kaj odnesli, zato mogoče nasvet naslednjim organizatorjem: poskrbite za pavzo in prezračevanje, pa še za kakšen piškot in sok, če se le da. Drugače je organizatorka Radmila Bikić s sodelavcema poskrbela za vse: od programa, vaje, fotografiranja, opozarjanja izvajalcev na vrstni red do pripravljanja stolov in stojal. Pohvala!

Po nastopu smo se nekateri mentorji dobili na sestanku aktiva in zaključili, da je letošnje srečanje mogoče za malenkost manj kvalitetno kot lansko, kar je razumljivo, saj letos ni tekmovanja, v celoti smo pa zadovoljni z izvedbo.

Učiteljem je simpatično, da smo se srečali "na samem" - samo harmonike, drugače pa še rajši sodelujemo z vsemi ostalimi glasbili. Eni  učitelji so proti izbiranju za naslednje revije, saj tako zopet  "tekmujemo". Še posebej, če je datum druge, izbirne revije precej daleč in zato se program mora vzdrževati, z mlajšimi učenci pa je težko igrati določene skladbe dlje časa. Učitelji smo začudeni in ne prav zadovoljni , ker so ravnatelji na sestanku spremenili naš prvotni dogovor glede datumov revij in sedaj  "čakamo" od 11. marca do 12. aprila na "Srečanje 2000". Nekateri učitelji menijo, da zaključne revije nimajo smisla, ker so zmeraj iste točke, pišejo se dnevnice, kilometrine in dosti pouka odpade. Mogoče bi premislili o tematskih srečanjih.

Na zaključni reviji Srečanj 2000 v Ilirski Bistrici bodo igrali naslednji učenci: Teja Budihna (1987) GŠ Nova Gorica, Mojca Tušar (1985)GŠ Postojna, Polona Tominec (1987) GŠ Sežana, Cristian Visintin (1984) GŠ Trst in Aljoša Žabkar (1986) GŠ Koper. Učitelji smo se zmenili še za zaključno revijo harmonikarjev, ki  bo  1. aprila v Kopru.  Na njej bodo poleg učencev nastopili tudi učitelji.

V naslednjih številkah "Sozvočij" pričakujte še podrobnosti  o zaključni reviji in o naših delovnih načrtih ob koncu šolskega leta.

                                                                                                                                

Mirjana Gvozdenac