KAJ PA SE V CERKNICI DOGAJA?

 

Božični koncert učiteljev GŠ Frana Gerbiča v Cerknici postaja tradicionalen. Tako se je slišalo govoriti že po lanskem koncertu, čeprav je bil prvi; letošnji je bil tako že pričakovan in nadaljnji sami po sebi razumljivi. GŠ Frana Gerbiča je sicer ponosna na nov koncertni klavir, ker pa je  dvorana, v kateri ta stoji, premajhna že celo za šolske nastope, je koncert potekal v cerkvi Marijinega rojstva. Ta je nudila svečano in čudovito okolje, primerno glasbenemu dogodku in priložnosti, a je hkrati pomenila decembrsko hladno  preizkušnjo za glasbenike. Ogrel nas je topel in navdušen odziv poslušalcev, ki so tudi letos prišli v velikem številu in s tem potrdili, da si takih prireditev želijo.

Na koncertu smo sodelovali: Mojca Lorber ( violina ), Ivana Barčič ( flavta, alt ), Barbara Godeša ( violina, sopran ), Metka Lebar ( klavir, mezzosopran), Ivan Arnšek ( bariton ), Franc Jelinčič ( klavir ), Edvard Popit ( orgle ), Igor Švarc

( violončelo ), Boštjan Šmalc (kitara ), Miroslav Srbinovič

( rog ), Milivoj Matkovič ( trobenta ), Slavko Tornič (altovska tuba ), Tadej Jerman ( tenorska tuba ) in Igor Matkovič

( trobenta ). Izvedli smo dela M. Regerja, J.S. Bacha, G.F. Haendla, L. van Beethovna, J. Raffa, F. Drdle, P. I. Čajkovskega, G. Faureja, J. Iberta, C. Chaminadeja in prav za to priložnost komponirano Božično uspavanko Franca Jelinčiča.

Razen planiranih rednih internih in javnih nastopov smo imeli v letošnjem šolskem letu dve gostovanji. Sara Pernuš in Alenka Jensterle z Glasbene šole Ljubljana Vič - Rudnik

( 10. razred, mentor Metka Lebar ) sta pripravili klavirski večer z deli D. Scarlattija, C Daquina, J. S. Bacha, L. van Beethovna, F. Chopina, C. Debussyja, S. Rahmaninova in A. Skrjabina.

V januarju pa so Patricija Mihelač Korica - flavta, Irina Kevorkova - violina, Rado Šteharnik - violina, viola in Igor Švarc - violončelo predstavili Divertimente za flavto, violino in violončelo J. Haydna in kvartete za flavto, violino, violo in violončelo W. A. Mozarta.  

In kako naprej?

Planirani so redni interni in javni nastopi, še posebno pomemben zaključni nastop v Zelšah. Pred tem še revije in tekmovanja. In izredni dogodki?

Cerkničane je Cerkniško jezero naučilo, da za te poskrbi naravni tok. Glasbena muza pride z visokimi vodami. Te pričakujemo spet spomladi.

                                                                                                                       

Metka Lebar