OB 50-LETNICI OBSTOJA GLASBENE ŠOLE ILIRSKA BISTRICA UPAJO NA PRIDOBITEV NOVIH PROSTOROV

 

˝Ali bo končno tudi Glasbena šola Ilirska Bistrica dobila nove prostore in s tem rešila dolgoletno prostorsko stisko?˝

O tem in o prireditvah ob 50-letnici njenega obstoja je stekel pogovor z gospodom ravnateljem Laszlom Balazsom.

 

1. Gospod ravnatelj, Glasbeno šolo Ilirska Bistrica uspešno vodite že 14. leto. V tem času se je pomnožilo število učencev in oddelkov, nizali so se številni glasbeni uspehi. Po svojih močeh ste reševali tudi pereč prostorski problem.Kako gledate na prehojena leta? Ali je končno slutiti rešitev za prostorsko stisko?

˝Spominjam se svojega prihoda na Glasbeno šolo Ilirska Bistrica leta 1986, ko smo si prostore delili s Delavsko univerzo. Zaradi povečevanja oddelkov, učencev in učiteljev smo si s časoma pridobili celo stavbo. Prostora še vedno ni bilo dovolj, zato smo aprila 1997 začasno dobili nekdanji - zapuščeni vrtec na Župančičevi ulici, toda tudi to ni rešilo naših problemov. Stavbi sta nefunkcionalni, puščata, ni toplote, zvočne izolacije in še vedno premalo učilnic. To mi je uspelo doseči v 14 letih. Kljub slabim pogojem smo uspešni.

Skoraj vsako leto vpišemo najmanj enega učenca na Glasbeno gimnazijo v Ljubljano, dva učenca pa smo celo direktno vpisali na Akademijo za glasbo v Ljubljano.

Uspešno sodelujemo na tekmovanjih (regijska, državna), na Revijah  srečanjih ZPGŠ…Verjetno pa bi bili še bolj uspešnejši in zadovoljnejši, če bi šola dobila primernejše prostore, npr.

Dom na Vidmu. Ti novi prostori bi bili v ponos mestu in občini. Dodelitev teh prostorov bi bilo najbogatejše darilo ob naši obletnici, ki jo bomo praznovali v šolskem letu 2000/2001˝

 

2. Stekle so priprave za počastitev 50 let delovanja Glasbene šole Ilirska Bistrica. Kako bo potekalo leto prireditev?

˝Priprave na 50. obletnico so v teku, pogovarjamo se z našimi nekdanjimi učenci, ki se še aktivno ukvarjajo z glasbo, z mlajšimi učitelji, z našo baletno skupino, mentorji orkestrov , ki delujejo na naši šoli, z različnimi komornimi skupinami  inštrumentalnimi in vokalnimi. Program bo zelo zanimiv in pester, odvijal pa se bo skozi celo šolsko leto˝

 

3.Glasbeno šolo Ilirska Bistrica so obiskovali nekateri danes priznani glasbeniki, kar nekaj učencev je nadaljevalo oziroma nadaljuje glasbeni študij.Ali se po končanem šolanju vračajo v svoje kraje?

˝Nekaj zelo priznanih glasbenikov je pričelo svoje glasbeno šolanje ravno na naši šoli in nekateri se še z veseljem vračajo nazaj. Razveseljujejo nas s svojimi nastopi, mnogi pa so se po študiju vrnili in zaposlili v domačem kraju. Upamo in želimo, da bi tudi tisti, ki se trenutno izobražujejo, po šolanju prišli nazaj k nam.˝

 

Lepa hvala za pogovor in veliko uspehov še naprej.

 

Pogovarjala se je Marija Slosar Lenarčič