OGLED TOVARNE klavirjev Bösendorfer na Dunaju

3. in 4. marca se nas je okrog petindvajset profesorjev klavirja in ravnateljev glasbenih šol iz cele Slovenije udeležilo zanimive strokovne ekskurzije na Dunaj. Podjetje BENTON iz Mengša, ki je specializirano za prodajo, najem, servis in uglaševanje klavirjev, nam je omogočilo ogled tovarne klavirjev svetovno znanega proizvajalca  firme Bösendorfer.

Učitelji klavirja iz Kopra, Postojne, Vrhnike, Cerknice, Domžal, Jesenic, Ptuja, Krškega in Kranja smo se na sprehodu skozi posamezne delavnice tovarne seznanili z vsemi fazami izdelave  od izbire in sušenja ustreznega lesa, preko strojnih in tudi finih ročnih obdelav, do končnega izdelka. Skratka, dobili smo temeljit vpogled v vso zahtevnost postopkov pri ˝rojevanju˝ tako kompleksnega glasbila kot je klavir.

V Bösendorferjevem salonu klavirjev smo imeli možnost preizkusa vseh njihovih modelov, njihov ˝hišni˝ pianist Christoph Berner pa nam je vse barvne in izrazne možnosti glasbila predstavil tudi skozi krajši koncert z deli Chopina, Schuberta in Brahmsa.

Direktor firme BENTON, g. Jože Benda je poskrbel, da smo udeleženci ekskurzije imeli bogat program tudi izven našega strokovnega področja, tako, da smo naše vtise dopolnili še z ogledom nekaterih znamenitosti mesta Dunaj.

Firma BENTON je pred nekaj leti organizirala podoben izlet v Braunschweig z ogledom tovarne klavirja Schimmel (in koncertom Iva Pogoreliča), za naslednje leto pa načrtujejo potovanje v Italijo in seznanjanje s še enim vrhunskim proizvajalcem klavirjev  firmo Fazioli.

 

Bojan Glavina