IZ ZGODOVINE ZPGŠ

PRED TRIDESETIMI LETI…

 

V prvi številki ˝Sozvočij˝ sem obudil spomine na ustanovitev in začetne dejavnosti Društva glasbenih pedagogov Primorske  predvsem na področju glasbenega šolstva. Ena od oblik povezovanja GŠ Primorske  učiteljev in ravnateljev  so bile tudi revije, srečanja, na katerih so nastopali tudi učenci teh šol.

Delovanje Društva, ki je takrat imelo svoj sedež na CGV Koper, ni ostalo neopaženo tudi v obalnih občinah.

V sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije ter nekaterimi kulturnimi ustanovami iz Pirana, smo postali organizatorji razstave, predavanj ter petih koncertov  tudi koncerta mladih glasbenikov Primorske  in tako počastili pomembno obletnico G. TARTINIJA.

Pred tridesetimi leti, od 15. do 24. aprila 1970, smo se v Piranu spomnili 200. obletnice smrti Giuseppeja Tartinija. Društvo glasbenih pedagogov Primorske in Glasbena šola Piran sta v sodelovanju z Muzejem, Mestno galerijo, Mladinskim gledališčem Tartini ter Glasbeno mladino Slovenije, počastili spomin na velikega glasbenika, rojenega v Piranu, z različnimi prireditvami:

- z RAZSTAVO v Mestni galeriji, ki jo je odprl prof. Vilko Ukmar (v kulturnem sporedu je sodeloval godalni orkester GŠ Koper pod vodstvom Boruta Logarja)

- s predavanjem ˝G. TARTINI IN NJEGOV ČAS˝, ki sta ga za mladino pripravila prof. Janez Bitenc in prof. Janez Höfler  oba takrat predstavnika Glasbene mladine Slovenije;

- z dvema koncertoma ˝CONSORTIUM MUSICUM˝ iz Ljubljane  Križni hodnik Piran, GŠ Koper  v katerem so sodelovali: Jože Pogačnik  flavta, Božo Rogelja  oboa, Vlado Škerlak  violina, Edi Majaron  violončelo, Andrej Jarc  klavir. Skladbe Izaka Poša, Händla, Telemanna, Tartinija in drugih je na koncertu komentiral prof. Ivan Šček;

- s koncertom ˝SCHOLA LABACENSIS˝ iz Ljubljane v Križnem hodniku (Breda Senčar  sopran, Tomaž Buh in Janez Höfler  kljunaste flavte, Primož Soban  fidula, psalterij ter Tomaž Šegula  lutnja). Predstavili so melodije, pesmi ter plese znanih in neznanih skladateljev iz 13., 14. oz. 15. stoletja;

- s koncertom MLADIH GLASBENIKOV PRIMORSKE v gledališču Tartini in s koncertom orkestra GLASBENE MATICE iz Trsta (dirigent Oskar Kjuder), ki je izvajal dela G. Tartinija, Bacha (violina Žarko Hervatič), Osterca in Sorkočeviča.

                                                                                                                                   

Miran Hasl