KOMORNA IGRA

Predtekmovanje komornih skupin s pihali v 1. kategoriji

Nova Gorica, 19. 2. 2000

 

Vokviru 29. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije, je bilo 19. 2. 2000 v dvorani Glasbene šole Nova Gorica predtekmovanje v 1. kategoriji komornih skupin s pihali. Sodelovali so učenci iz večine primorskih glasbenih šol in Glasbene šole Logatec.

Igranje sedmih komornih skupin je ocenjevala žirija v sestavi: Robert Stanič - predsednik, Adnan Zubčevič, Matjaž Albreht, Andreja Lenardič - člani.

Delo komisije je potekalo vsklajeno tako, da so tri komorne skupine dosegle zlato priznanje (nad 90 točk) in s tem možnost sodelovanja na republiškem tekmovanju v Ljubljani

25. 3. 2000. Te skupine so:

1. PIHALNI TRIO iz GŠ Sežana (Sani Vrabec - klarinet, Aleksander Miklavec - klarinet,Alen Anderlič - alt saksofon)

mentor - Branislav Trifkovič

2. TRIO SAKSOFONOV iz GŠ ˝V. Vodopivec˝ Ajdovščina (Kristjan Kravos - alt saksofon, Filip Gusič - alt saksofon, Matevž Krašna - alt saksofon)

mentor - Nikola Bursač

3. KVARTET KLARINETOV iz GŠ Piran (Žiga Fabbro - klarinet, Rok Felicijan - klarinet, Gašper Kuštrin-Pocrnič - klarinet, Teo Sumič - klarinet)

mentor - Robert Stanič

 

Ostale skupine pa so dosegle srebrna priznanja:

Kvartet saksofonov iz GŠ Ilirska Bistrica - mentor Milan Matičič, Pihalni trio iz GŠ Logatec - mentor Zoran Mitev, Trio flavt iz GŠ Tolmin - mentorica Maja Klanjšček in Trio flavt iz GŠ Nova Gorica - mentor Armando Mariutti.

Na zaključnem večeru s podelitvijo priznanj je nastopil najbolje ocenjeni kvartet klarinetov GŠ Piran, ki je prejel tudi posebno nagrado - možnost snemanja tekmovalnega programa v studiu Hendrix v Kopru.

Splošna ocena vseh sodelujočih skupin je dobra. Upoštevajoč tehnično pripravljenost in muzikalnost tekmovalcev pa bi opozoril na večjo pozornost pedagogov - mentorjev pri intonaciji in razmerju dinamike in barvnih nians med inštrumenti v skupini. Prav tu se skriva umetnost komornega igranja s pihali.

Zgornjo pripombo o usklajevanju inštrumentov v skupini bi povezal še z mislijo, ki se mi je vsiljevala skozi celotni tekmovalni program. V1. kategoriji komornih skupin s pihali pravilnik ne določa natančne sestave skupine, ampak le splošno navaja število članov v skupini z enakimi ali različnimi inštrumenti. Natančno je to določeno le v 2. in 3. kategoriji. Poudaril bi, da je bistveno lažje uskladiti več enakih kot različnih inštrumentov, oziroma je ocenjevanje komisije bolj objektivno, če se kategorije točno določene. Kakorkoli že, vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem čestitam za dosežene rezultate. Prvonagrajencem želim čimveč glasbene sreče na republiškem tekmovanju 25. 3. 2000 v Ljubljani, ostalim pa ogromno dobre volje pri komornem muziciranju s pihali.

 

 

                                                                      

Robert Stanič,

akademski glasbenik-klarinetist