Premierna predstavitev oddelka harf v novogoriški glasbeni šoli

 

V času ko se šolsko leto počasi  že preveša v svojo zadnjo tretjino, nas starši učencev pripravnih razredov pogosto prosijo za mnenje ali nasvet, kateri instrument bi bil primeren za njihovega glasbenega začetnika. Nekateri med njimi sledijo naši pobudi, še več je takih, ki prisegajo le na »klasiko« - klavir, kitara, flavta. Verjetno je tudi vsem znana zgodba o prepričevanju staršev, da je vpis za te inštrumente omejen, da obstajajo tudi glasbila po imenu pozavna, oboa, violončelo…Učitelji na Glasbeni šoli v Novi Gorici pa smo bili v preteklih letih nemalokrat v zadregi, ko so mlade dame odločno izrazile željo, da bi igrale harfo. Seveda smo njim in staršem zatrdili, da je izbira sicer odlična, a kaj ko…? Enkrat smo se zgovarjali, da ni ustreznega pedagoga, drugič smo iz rokava potegnili podatek, da za tak oddelek vendarle ni dovolj interesa, naslednjič nismo imeli na kaj igrati.

 

Lanskega aprila se nam je odvalil kamen od srca, saj nam ne bo potrebno več iskati izgovorov ( ki jih je, roko na srce, že zmanjkalo ). S ponosom smo se lahko postavili ob bok le trem šolam (v Kopru, Ljubljani ter Velenju ), kjer  poučujejo harfo, seveda že z dolgoletno tradicijo. Prve korake pri oblikovanju oddelka smo prehodili ob pomoči predsednika združenja harfistov Slovenije, gospoda Daliborja Bernatoviča. Svetoval nam je pri izbiri in nakupu keltske harfe za začetnike, harfe za pouk na nadaljevalni stopnji ter koncertne harfe Salvi Aurora. Še bolj pa smo mu hvaležni, da smo naš kolektiv zaradi njegovega »prigovarjanja« pomladili s prikupno in obetavno pedagoginjo Urško Križnik, študentko harfe in glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Šest učenk je želji po osvajanju znanj začelo slediti že kar takoj v aprilu 1999. Nekatere so ugotovile, da se njihova pričakovanja ne izpolnjujejo, večina pa je ostala, se še pomladila in se v petek 28. januarja  prvič v zgodovini naše šole predstavila radovednemu občinstvu z nastopom celega razreda. In kdo sestavlja cvet prve generacije harfistk, ki se temu čudovitemu instrumentu posvečajo bodisi samostojno, bodisi v kombinaciji s klavirjem? Martina Brajlih, Lea Mlečnik, Tea Plesničar, Petra Šinigoj, Maja Vukovič ter najmlajša Taja Špacapan. Vse razen slednje so se predstavile z etudo in prosto skladbo različnih obdobij in oblik. Po polletnem delu so pokazale že dobršno mero tehničnega obvladovanja instrumenta in lep ton, zato se je njihova učiteljica odločila za pogumen korak in učenki Teo Plesničar ter Martino Brajlih pripravila za regijsko tekmovanje. In to več kot uspešno, saj sta v 1.A kategoriji osvojili zlato priznanje. To pa je zelo obetavna popotnica k številčni in kvalitativni rasti našega »malčka« med inštrumentalnimi oddelki.

 

Patricija Rutar-Valič