SPOMNILI SMO SE MATIJE TOMCA

 

            Okrogle obletnice slovenskega skladatelja Matije Tomca smo se na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini spomnili na prav poseben način.

             Uèenke in učenci petja iz razreda prof. Jerice Rudolf smo v ta namen organizirali celodnevno glasbeno delavnico. V soboto, 18.decembra, smo že zgodaj pričeli z delom. Najprej z ogrevalnimi vajami v skupini, potem pa je profesorica delala z vsakim posebej. Pomembno je bilo slediti pouku, ko učitelj dela s kom drugim. Spoznal sem, zakaj naša profesorica opozarja,da je pomembno poslušati tudi druge glasbenike in to ne samo pevcev.

Tako prepoznaš razliko in napredek, ki je posledica pravilnega dela in študija.

   Po nekajurnem ogrevanju glasilk, prepone in vseh mogočih obraznih mišic, smo v en glas ugotovili, da se s praznimi želodci res ne da kosati z notami iz samospevov, zato smo si vzeli čas za malico. Z novimi močmi smo nato nadaljevali.

    V drugem delu smo se pripravljali na večerni nastop. Predstavili smo se vsi udeleženci delavnice, vsak s svojim programom, vodilno nit nastopa pa je predstavljal prav sklop samospevov Matije Tomca. Zapeli smo štiri njegove priredbe

koroških narodnih pesmi , izdanih v zbirki ˝Gremo v Korotan˝.Da bi skladatelja spoznali bolje, je prof. Rudolfova pripravila tudi kratek prerez njegovega življenja in dela.Kot posvetni skladatelj je dal velik pomen prav ljudski pesmi, ki jo je , značilno za čas , obdelal v glasbeni obliki tako, da ni posegal v njeno osnovno melodijo.

    Kot duhovnik je bil tudi plodovit cerkveni glasbenik, saj je njegov opus širok tako na področju vokalne, kot instrumentalne  orgelske glasbe.

Spoprijel se je tudi z najkompleksnejšim glasbeno dramatskim delom opero.

Žal je bila njegova opera Krst pri Savici zaradi političnih dejavnikov izvedena šele 45 let po njegovi smrti.

    Tenorist David Puc je prebil led s skladbo N mau čez izaro, sledila je priredba Oj, te mlinar, v izvedbi Ane Kodelja, za njo je na oder stopila Ingrid Kovšca s pesmijo Pojdam v rute, sklep Tomčevih samospevov pa je zaokrožil baritonist Boštjan Fegic s skladbo Luštno je vigred.

    Nastop je bil v vseh pogledih dokaz, da je delo v našem razredu kakovostno in na visoki strokovni ravni.Glavne zasluge pripadajo prof. Jerici Rudolf, ki poleg pedagoške sposobnosti in solističnih izkušenj v svoj razred vnaša tudi obilo dobre volje, mladostne zagnanosti in delavnosti ter našemu stalnemu spremljevalcu, pianistu  Mihi Nagodetu. Obema smo zato zelo hvaležni.

    S sošolci in sošolkami se že veselimo novih podobnih projektov, saj je vsak od njih pomemben doprinos k našemu znanju in izkušnjam, skupno delo pa nas povezuje tudi kot prijatelje.

                                                                                                               

David Puc