3. MEDNARODNI FESTIVAL KITARE - SEŽANA 2000

 

KULTURNI CENTER »SREČKO KOSOVEL« iz Sežane v sodelovanju z Glasbeno matico iz Trsta vabi vse ljubitelje šestih strun in glasbe sploh na sedem koncertov , ki so vključeni v tretji mednarodni festival kitare Sežana 2000 !

Letošnji Festival prinaša marsikaj novega. Poleg kitaristov bodo letos sodelovali še : violinist Tomaž Lorenz , sopranistka Lorna Windsor in orkester kitar Vivaldi Guitar Consort. Nastopajoči prihajajo iz Slovenije, Italije , Španije in Anglije. Organizatorji pričakujejo in so prepričani v prijetne, zanimive in izredno kakovostne večere, ki nas bodo popeljali v intimna glasbena doživetja.

 

Na prvem koncertu, ki je bil v ponedeljek , 6. marca, se je predstavil kitarist Franco Platino ,zmagovalec tekmovanja » Guitar Foundation of America« leta 1997 v Kaliforniji. Kritiki menijo, da gre za najboljšega učenca iz razreda prof. Manuela Baurrueca na konservatoriju » Peabody » v Baltimori .

 

V petek , 31. marca , bo festival gostil  kitarista Žarka Ignjatoviča , ki je diplomiral v Zagrebu v razredu Darka Petrinjaka in v Gradcu pri profesorju Margeu Bauml-Klasincu. Kitaro poučuje na Pedagoški fakulteti v Mariboru in na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Koncert bo vseboval dela Takemitsuja, Rojka, Piazzole in krstno izvedbo Suite Krivokapiča.

 

V spomin lani preminulemu skladatelju J. Rodrigu, bo v ponedeljek, 3. aprila, na vrsti orkester Vivaldi Guitar Consort in angleška sopranistka Lorna Windsor. Orkester sestavlja osem kitaristov , čembalistka, kontrabasist in tolkalec.To bo večer španske glasbe z deli Rodriga, Granadosa, Garcie Lorke, Obradorsa in Boccherinija.

 

V torek, 18. aprila, se nam bo predstavil izredni španski kitarist Marco Socias-eden najboljših iz mlajše generacije.

Na vseh večjih mednarodnih tekmovanjih je prejel prve nagrade, izdal je že šest zgoščenk, med njimi eno z deli J. Rodriga.

 

Sam skladatelj je ob izidu plošče povedal: »Nov posnetek mojih del je meni vedno v veliko zadoščenje, ampak v tem primeru se zadoščenje spremeni v radost. Marco Socias nam ponuja ganljivo in globoko pot skozi moja najznačilnejša dela s pristno muzikalnostjo in krepko tehniko.«

 

V sredo , 10. maja , se nam bodo predstavili prvonagrajenci iz Državnega tekmovanja solo kitare.

 

Duo Tomaž Lorenz (violina)  Jerko Novak (kitara) , ki ga ni potrebno posebej predstavljati , saj je že vrsto let dobro poznan tudi na Primorskem, bo koncertiral v sredo, 17. maja.

 

Na zadnjem koncertu , v sredo, 24. maja, bomo poslušali izbrane učence kitare primorskih glasbenih šol.

   

Vsi koncerti  pričnejo ob 20.00 uri .

Vseh sedem koncertov 3. mednarodnega Festivala kitare v abonmaju stane 5.000 tolarjev. Za učence glasbenih šol pa ponujajo abonma v višini 2500 tolarjev. Abonma lahko vpišete vsak dan, razen sobot in nedelj, v upravi KC ˝Srečko Kosovel˝ v Sežani, Kosovelova 4a, vse informacije pa dobite na telefonskih številkah 067 32531 ali 067 32533.

 

Marko Feri