UMETNIŠKA GIMNAZIJA V KOPRU BO!

 

»Gojiti umetnost, se pravi gojiti ljubezen;

negovanje ljubezni pa je naše največje opravilo.«

 (Marij Kogoj)

 

Človek, rojen v tem materialnem svetu in potemtakem v končni konsekvenci - če govorimo materialistično - celo njegov produkt, se že lep čas zaveda, da se materialni svet, ki ga vsepovsod obkroža, nikakor ne sklada z izrazom njegove duše. Umetnost pa je eno tistih elementarnih izraznih sredstev, ki vedno znova izražajo človekovo bit, čustvo, voljo, veselje, žalost... In tega se na Primorskem že zelo dolgo zavedamo.

 

Odsotnost umetniškega srednješolskega izobraževanja na Primorskem je bila zadnja leta vedno bolj očitna. Marsikateri mladi primorski glasbenik ali likovnik je moral že v rosnih letih oditi na šolanje izven domačega okolja. Le malokateri se je po končanem študiju vrnil. Glasbeni pedagogi na CGV smo se vseskozi zavedali, da je umetniška vzgoja ena najpomembnejših sestavin izobraževanja mladih ljudi. Vrsto let smo Ministrstvo za šolstvo in šport naprošali, da bi odobrilo tovrstno izobraževanje. Borut Logar, ravnatelj Centra za glasbeno vzgojo Koper, je ves čas skrbel za projekt in vsako leto znova 'prepričeval ministrstvo' o nujnosti umetniške srednje šole tudi v Kopru. 

 

Tako je Ministrstvo za šolstvo in šport za šolsko leto 2000/2001 končno razpisalo 30 vpisnih mest za umetniško gimnazijo v Kopru. Prijavilo se je 36 kandidatov, in sicer za glasbeno smer 15 kandidatov, za likovno smer pa 21. Preizkusa likovne nadarjenosti se je udeležilo vseh 21 kandidatov, ob njih pa še štirje, ki niso oddali prve prijave na Gimnaziji Koper. Preizkusa glasbene nadarjenosti se je udeležilo 14 kandidatov in še šest kandidatov za vzporedno glasbeno izobraževanje.

 

Preizkus glasbene nadarjenosti, ki je bil 10. in 11. marca v prostorih Glasbene šole Koper, je uspešno opravilo 19 kandidatov.

 

In kdo so mladi glasbeniki, ki bodo šolanje nadaljevali na Umetniški gimnaziji v Kopru? Veronika Ferfolja, Jerneja Umer in Matej Lazar bodo poslušali glasbeni stavek (modul A), Lara Klun in David Kavrečič bosta obiskovala pouk klavirja, Mojca Gal violino, Nataša Čotar, Erika Dujc in Jelena Pešič flavto, Tamara Franetič in Goran Markučič klarinet, Peter Gorjup, Borut Vatovec in Mitja Bobič trobento, Simon Tomažič pozavno, Leo Bubnič, Matjaž Klaj in Rok Vilhar tubo, Neven Stipanov pa bo vpisal solopetje. V 1. letnik umetniške gimnazije se bo v šolskem letu 2000/2001 vpisala tudi Mojca Luin, ki v tem šolskem letu na CGV Koper že obiskuje prvi letnik violine po programu vzporednega glasbenega izobraževanja.

 

Dijaki in dijakinje Umetniške gimnazije bodo splošne predmete obiskovali v prostorih koprske gimnazije, strokovni del programa, pa bo potekal v Glasbeni šoli Koper, v eni najlepših baročnih stavb v mestu. Neposredna bližina gimnazije, glasbene šole, študijske knjižnice, dijaškega doma, Znanstvenoraziskovalnega središča, ... so samo nekatera dejstva, ki bodo mladim glasbenikom omogočala nemoten študij, vsakodnevno vadenje inštrumentov, obisk koncertov in prijetno bivanje v dijaškem domu. In to vse v samem središču mesta.

 

Z oblikovanjem Umetniške gimnazije glasbene in likovne smeri dobivamo na Obali novo možnost, da se bodo osnovnošolci lahko odločali za srednješolski glasbeni in likovni študij tudi v domačem okolju. Nad ustvarjalno voljo mladih umetnikov je končno zasijalo domače sonce...

 

Marija Gombač