USTVARJALNI POUK

 

"Igrati svojo skladbo" je postal naš moto šolskega leta 1999/2000. Preko črno-belih tipk smo oživili živalice, gibanje tonov nam je dalo glasbeno obliko. Ob vadenju sodobnih klavirskih skladb z novimi zapisi in tehniko različnih zvočnih efektov, poslušanju sošolčevih idej smo postopno razvijali in oblikovali svojo prvo glasbeno govorico. Klavir nam je ob tem omogočal nešteto živih zvokov. Čeprav so bili to enostavni zvočni elementi, ki so imeli zasnovo v otroški vsebinski podlagi, so jih bili učenci veseli.

Ura klavirja je postajala zanimivejša, živahna, polna ustvarjalne sile ter volje in želje po igranju svoje skladbe. Tudi učenci, katerih glasbene dispozicije niso bile najboljše, kar je še pomembnejše pri našem pedagoškem delu, so se dokaj uspešno vključili v naš zastavljen cilj, kar je bila tudi velika vzpodbuda za njihov glasbeni razvoj.

Otroci so oblikovali in ustvarjali v spontani igri. To jih je osrečevalo, uspeh ob lastni ustvarjalnosti pa je krepil njihovo voljo do igranja  raziskovanja klavirja. Lastna aktivnost jih je pripeljala do novih, svojih pesmi. Obenem pa so po naravni poti spoznali vrednost svojega glasbenega znanja, tako nauka o glasbi pri zapisu skladbe in klavirja pri izvajanju svoje zamisli.

Sproščena igra, mimika zadovoljnega obraza sta bila znaka za dobro voljo otrok pri tem delu. Postali so bolj kritični do glasbenih del in odgovornejši do svojega dela. Prikupne pesmice so postale 1. šolska zbirka klavirskih skladb GŠ Idrija. Njen naslov je Moj glasbeni utrinek. Prvič so bile predstavljene na mojem razrednem nastopu dne 17. 11. 1999 v dvorani GŠ Idrija.

 

Valči Kavčič

 

Januarja 2000 smo pripravili podoben nastop za 6. razrede OŠ Idrija z naslovom ˝DRUGAČEN ZVOK KLAVIRJA˝.

V prvem delu nastopa smo predstavili lastne skladbe iz šolske zbirke Moj glasbeni utrinek ter dodali nove, ki smo jih uspešno uglasbili v zadnjem času. Po končani uri poslušanja smo preko ankete dobili povratno informacijo o vtisu tega glasbenega srečanja:

 

Anja Golob, 6.b razred

Skladbe so bile drugačne. Mislim, da so se učenci morali zelo potruditi, saj so poleg igranja svoje pesmi tudi zapisali. To pa je težko, mar ne?

Maša Pfeifer, 6.c razred

V svoje delo so vložili veliko truda!

Andreja Kunc, 6.b razred

Skladbe so bile zelo preproste, ampak izvirne. Slišala se je tudi razlika med starostjo učencev, ki so skladbe zapisali.

Maja Leskovec, 6.c razred

Presenetila me je mirnost nastopajočih. Ko nastopam sama, sem zelo živčna!

Aleš Golja, 6.b razred

Najbolj sem si zapomnil skladbo Lenke Tušar, ker je s položeno paličico na strune klavirja spremenila zvok inštrumenta.

Taja Ferjančič, 6,c razred

Nekateri učenci so me s svojimi skladbami resnično presenetili, saj so v svoje delo vložili veliko truda. Mislim, da so nekateri prav nadarjeni za skladanje pesmic ˝za začetnike˝.

Bojana Gantar, 6.c razred

V glasbeni šoli sem telo uživala! Lepše je glasbo poslušati v živo. Rada imam spremembe zato so mi bili všeč malce drugačni toni klavirja.

Rok Močnik, 6.d razred

Všeč mi je bilo, ker so uporabili tudi druge načine igranja na klavir.

Vesna Erjavec, 6.d razred

Prva skladba programa mi je bila všeč, ker je mladi skladatelj Andrej Brus uporabil samo dva tona.

Mihela Brus, 6.c razred

Po nastopu sva se s sošolko še dolgo pogovarjali o glasbi.

Metka Križič, 6.c razred

Vsaka skladba je bila po svoje lepa in drugačna od druge. Mislim, da bi lahko večkrat obiskali take koncerte v glasbeni šoli. Nastopajoči so dobro igrali in nam pokazali, kako je v glasbeni šoli lahko ustvarjalno in hkrati zanimivo.

Gregor Vidmar, 6.b razred

Nekatere skladbe so me spravile v smeh!

Mitja Hvala, 6.d razred

Na začetku je bilo dolgočasno, potem pa sem že prav užival. Mislim, da je s pestmi zelo težko igrati po klavirju.

Tadeja Lapajne, 6.b razred

Slišali smo nekaj posebnega.

Tomo Oblak, 6.d razred

Na začetku ure se mi je zdelo vse neznansko smešno. Ko pa sem se zamislil, kaj hoče skladatelj s svojo skladbo povedati, mi je postalo zanimivo.

Diana Golob-Mrak, 6.b razred

Čeprav igra z dlanmi, pestmi izgleda čudno, so z njimi kar dobro oponašali živali, veter, snežinke, noč …

Barbara Makuc, 6.a razred

Najbolj všeč mi je bilo igranje s komolci in trkanje po pokrovu klavirja. Zelo sem vesela, da so se učenci tako potrudili. V nastop so vložili veliko svojega truda.

Tea Erjavec, 6.d razred

Všeč mi je bilo, ker smo slišali nekaj drugega. To se ne sliši vsak dan!

Andrej Mrak, 6.c razred

Všeč mi je bil sodoben notni zapis, ker je za moje oko bolj pregleden in zanimiv.

 

Analiza anketnih odgovorov šestošolcev je pokazala:

 

˝OSTAL MI JE V SPOMINU PRVI DEL IZVAJANIH SKLADB, SAJ SO JIH UČENCI SAMI USTVARILI IN IZVAJALI˝

 

Valči Kavčič & Elizabeta Lampe, OŠ Idrija