BALETNI ODDELEK V GLASBENI ŠOLI ILIRSKA BISTRICA

 

Letos poteka drugo leto odkar je bil v glasbeni šoli Ilirska Bistrica odprt oddelek klasičnega baleta in izraznega plesa. To leto je vpisanih 30 otrok, ki so glede na znanje in starost razdeljeni v tri skupine.

Zamisel o baletni šoli je nastala zaradi izrednega zanimanja po učenju baleta. K poučevanju me je povabila moja nekdanja profesorica baleta Darja Sebastijan in ker me je delo zanimalo sem ga sprejela. V tem času so dokončali preureditev baletne dvorane, ki so jo opremili z ogledali, drogom pa tudi video-rekorderjem, ki mi je pri mojem delu v veliko pomoč.

Že lani je bilo zanimanje za baletni pouk veliko, letos pa je še toliko večje. Sprva so bila v skupini sama dekleta, pred kratkim pa sta se opogumila in se mlajši skupini pridružila še dva fanta.

Pouk imamo dvakrat na teden po eno šolsko uro. Poleg vaj za ogrevanje na tleh in tehničnih vaj pri drogu se učimo še plesne korake in skoke, ki so lahko včasih prav zahtevni. Svet baleta učencem približa video-rekorder, preko katerega učenci spoznavajo znane baletnike in zanimive koreografije, iz katerih črpajo ideje za lastne izume. Poleg tehnike, ki je pri klasičnem baletu bolj natančna kot pri ostalih baletnih plesnih oblikah, je izredno pomembno tudi umetniško ustvarjanje, zato spodbujam učence k izdelavi lastnih koreografij. Tako je na naših urah vedno zabavno, saj je vzdušje sproščeno. Vedno so dobrodošli tudi novi učenci, željni baletnega znanja.

 

Vesna Cestnik