BODO ( PRA )VNUČKI LEGENDARNIH SLOPARSKIH GODBENIKOV OŽIVELI TRADICIJO BRKINSKIH GODCEV IZPRED 70 - LET ?

 

Hrpeljsko-kozinski župan Vojko Mahnič je kmalu po uspešnem nastopu komenske VAŠKE GODBE v hrpeljskem Kulturnem domu ustanovitvenega kapelnika L. Pegana, ravnatelja GŠ Sežana »izzval« k ustanovitvi enake godbe tudi v njihovi občini v okviru kombinirane dejavnosti dislociranega oddelka sežanske GŠ oz. novega godbenega društva v ustanavljanju, »Brkinska godba  Hrpelje-Kozina 2000«. Organizacijsko zagonske aktivnosti obeh protagonistov so zatem stekle kot po filmskem traku. S pomočjo učiteljic nižjih  razredov matične in podružnične  OŠ v Hrpeljah oz. v Obrovem ter predmetne učiteljice glasbene vzgoje Fanči Kapun, smo izbrali osem dečkov in sedem deklic z obeh krajev oz.  iz okoliških vasi in se na županov račun podali na tri dnevno »ustanovitveno godbeniško kolonijo »,  kam drugam,  kot na znameniti Ptuj , v tamkajšnji Dijaški dom. Tri dopoldneve smo po tri ure seznanjali učence z igro in vlogo posameznih glasbil v svojstveni zasedbi male godbe, ki jo dopolnjujeta harmonika in električna kitara v vlogi ritmično  akordičnih glasbil ( spremljave ). Popoldanski čas smo namenili kopanju v termah, ogledu mesta in okolice ter druženju, kakršno naj bi postalo sčasoma, ko dorastemo v prave godbenike. Po treh dneh »intenzivnih« vaj, smo se »usposobili« zaigrati »en dolg« ton, obiskali Babičev mlin na reki Muri in tam tudi prvič javno nastopili.

Presenečeno razočarana publika dveh izletniških avtobusov registracije SG je pričakovala kaj več …., saj se Korošci kar dobro spoznajo na zvoke svojih pihalnih godb!

 

»Se dobimo prav tu čez nekaj let? Dokažemo vam, da smo tudi Brkinci sposobni »zaghuod't«, da se mlinsko kolo zavrti še hitreje….« Nakupili smo pravkar namleto moko in grobi koruzni zdrob za spomin, napisali razglednice domov, najlepšo pa gospodu županu, ki nam je finančno omogočil izpeljati svojstveni podvig ustanavljanja godbe. To bo postopno združevanje novih učencev iz OPTT hrpeljskega disloc. oddelka sežanske GŠ v orkestralni igri in hkratno ravnotežje odnosa orkestralnih glasbil klavirju in harmoniki, ki bo v novem šolskem letu predstavljalo 15 + 19, skupaj 34  36 učencev, ker pričakujemo vključitev še najmanj dveh novincev na odsek za trobila! Do jeseni naj bi se oskrbeli z lastnimi instrumenti in društvenimi glasbili. Do tedaj pa se okoriščamo z naklonjenim razumevanjem KRAŠKE GODBE in zamejskih godbenikov iz Trebč, ki so nam blagohotno za določen čas posodili 16 instrumentov. Obema društvoma gre javna zahvala za nesebično pomoč!   

                                                              

Leander Pegan