Goriški poklon L. M. Škerjancu

 

Ob 100-obletnici rojstva Lucijana Marije Škerjanca, skladatelja, pedagoga, dirigenta, pianista, glasbenega pisca, ki je tehtno in pomembno zaznamoval slovensko glasbo 20. stoletja, so v aprilu v Novi Gorici pripravili kar dva zanimiva glasbena dogodka.

Kulturni dom Nova Gorica je na svojem osmem abonmajskem koncertu v ponedeljek, 17. aprila, gostil orkester Slovenske filharmonije. Pod vedno natančnim in izrazno prepričljivim vodstvom dirigenta Uroša Lajovica je orkester posebno pozornost namenil tudi orkestralnim mojstrovinam L. M. Škerjanca. Iz opusa umetnika, ki predstavlja samosvojo pojavo v slovenski glasbeni kulturi, so izbrali Simfonijo št. 1, skladbo, ki je bila napisana leta 1931 kot enostavčno delo v razširjeni sonatni obliki.

 

Bogata harmonija, spevnost, zvočna barvitost in največkrat lirična melanholija, ki danes označujejo poseben Škerjančev stil, so se  v izvajalsko bolj skromni, a zato prav nič manj pomembni in navdušujoči tonaliteti  oglasile tudi v sredo, 19. aprila na nastopu v dvorani Glasbene šole Nova Gorica.

Klavirski aktiv šole je pripravil stilni koncert učencev klavirskega oddelka, ki so se s svojimi mladimi in svežimi pianističnimi energijami »sprehodili«  po klavirskem opusu L. M. Škerjanca. Iz bogate zakladnice njegovih del so seveda izbrali skladbice, ki so bile napisane za najmlajše klavirske nadebudneže in za malo bolj zrele mlade pianiste. Program so pripravili pedagogi: Mojca Bizjak, Larysa Burtseva, Andreja Ipavec, Nataša Klanjšček, Nada Paškvan in Ingrid Silič. Skladbe pa so intrepretirali: Maja Drašček, Tadej Ferjančič, Maja Erjavec, Mojca Rustja, Špela Lamut, Ingrid Mačus, Blanka Vujič, Anže Vrabec, Nina Milost, Tea Vuga, Ana Gortnar in Natalija Šaver.

 

 

 

TATJANA GREGORIČ