Izlet na Ptuj

 

V četrtek 11. 5. 2000 smo se z glasbeno šolo Tolmin odpravili na ekskurzijo na Ptuj. Odšli smo že zgodaj zjutraj, okrog šeste ure.

                           Na poti do Ptuja smo se pogovarjali in si ogledovali okolico z naših razglednih točk - oken v avtobusu. Potovanje nazaj je bilo bolj zabavno, saj smo zjutraj še vsi na pol spali. Nekatera dekleta iz našega razreda so si pulile svoje dolge lase, ker so jim Kobaridci zasedli zadnje sedeže, a so vseeno preživela.

 

GRAD

                           Na Ptuju smo si najprej ogledali grad. V njem so zelo zanimive kraljeve sobane, katerih stropi so vsi poslikani z raznimi freskami. V gradu je tudi zanimiva zbirka starih glasbil, med katerimi so tudi prenosne orgle. Imajo veliko zbirko klavirjev in čembalov. V spodnjem delu pa je zbirka srednjeveškega orožja. Moram priznati, da imajo za tak srednjeveški grad kar zelo moderna stranišča.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ

                           To je star samostan, ki je še zelo dobro ohranjen. V sredini samostana naj bi tekla voda, vendar se je potoček že presušil. Videli smo vse vrste kovancev, ki so jih kovali različni cesarji, grofje in kralji. Vodička nam je povedala tudi zanimivo zgodbo o človeku, ki so ga poslali bogovi. Ta ˝človek˝ je imel to nalogo, da ubije belega bika v posebno izbrani jami. Zato so večino svetišč in kapelic gradili pod zemljo v jamah. Zelo so zanimivi tudi nadgrobni in oltarni spomeniki. Pokazala nam je tudi krsto nekega vojaka. Čeprav vodička ni bila ravno dobro izbrana, je bilo kar zanimivo.

 

TERMALNO KOPALIŠČE

                           To je bilo še najbolj zanimivo in zabavno na celem izletu. Kosilo je bilo kar pristno, sladica pa je bila bolj vodena kot ne. No saj smo v toplicah, kjer je vse vodeno. V bazenih smo bili približno tri ure in pol. Skakanje iz skakalnic je bilo pravo doživetje, najbolj pa smo uživali, ko so dekleta skakala z najvišje skakalnice. Izgledalo je približno tako: ˝Tri, štiri, zdaj...AAAAAAAAAAAAAAAAA!...pufff...špric.˝

V malem bazenu je bilo najboljše, ko so začeli delati valove, žal pa to ni dolgo trajalo.

                           Na poti nazaj smo se ustavili še v Trojanah in se ˝nažrli˝s krofi. To potovanje je bilo pravo doživetje in kot pravimo: Edino pametno, kar so naše tršice naredile v šestih letih.

 

Klemen Čibej & Maj Jukič

Nauk o glasbi 6. Letnik, GŠ Tolmin