KOMORNI DEKLIŠKI ZBOR VOX ILIRICA IZ ILIRSKE BISTRICE

 

Komorni dekliški zbor Vox Ilirica! Zbor pod vodstvom prof. Marije Slosar Lenarčič, kjer danes prepeva šestnajst mladih pevk iz Ilirske Bistrice in njene okolice.

Vse skupaj se je začelo davnega leta 1984, torej šestnajst let nazaj, ko se je na pobudo profesorice na glasbeni šoli Marije Slosar Lenarčič zbralo osem deklet, učenk glasbene šole v Dekliški oktet glasbene šole z močno željo po petju in osemesečnim trudom je zbor na prvem nastopu Pevski reviji občinskih zborov v Harijah poleti leta 1985 požel močan aplavz in se tako že takrat domačemu občinstvu vtisnil v srce. Zbor je najprej kot vokalna, kasneje kot komorna skupina nastopal predvsem za potrebe glasbene šole in ob kulturnih prireditvah v občini. Že drugo sezono se je število pevk povečalo na šestnajst, tako da je dobil novo ime - Komorni dekliški zbor glasbene šole. Kvaliteta petja je zelo hitro rasla in zbor je bil velikokrat izbran za zaključno revijo najboljših primorskih mladinskih in otroških pevskih zborov ˝Naša pomlad˝.

Dekleta so opazili tudi dlje od same Primorske, predvsem zaradi petja renesančnih in novejših umetnih pesmi.

Po uspehih na ˝Naši pomladi˝ so prišla priznanja z druge revije primorskih zborov, tradicionalne prireditve ˝Primorska poje˝. Kot samostojen je Komorni dekliški zbor prvič na reviji ˝Primorska poje˝ zapel v Postojni, leta 1989. V začetnih letih nastopanja je strokovna žirija bistriške pevke vedno uvrščala med najboljše, uradno pa so kvaliteto petja pokazali rezultati Radijskega tekmovanja revije ˝Primorska poje˝, in sicer: na prvem tekmovanju leta 1994 je med ženskimi zbori dosegel prvo mesto, naslednje leto drugo, leta 1996 med malimi pevskimi skupinami zopet prvo mesto, v letu 1999 pa je med ženskimi zbori dosegel tretje mesto.

Zboru se je poleg navedenih dosežkov v sedaj že šestnajstletni karieri zgodilo še marsikaj: samostojni koncerti umetnih, ljudskih ali sakralnih pesmi, prijateljski koncerti, izdaja audio- in video-kasete ob 10-letnici petja ter nenazadnje različna gostovanja po Sloveniji in v tujini. Leta 1997 smo tako med izseljenskimi Slovenci doživele daljni Berlin pri župniku Izidorju Pečovniku. S tremi koncerti, na Sveti večer, za Božič in na dan Sv. Štefana, smo v cerkvi Sv. Elizabete marsikateremu Slovencu in Nemcu s pesmijo polepšale praznike. Slišal nas je Berlin, preko radia, televizije in časopisov je za nas zvedela cela Nemčija!

Program petja je pester in obširen. Pojemo ljudske pesmi v različnih priredbah, domače in tuje umetne pesmi, veliko se posvečamo renesančnemu petju.

Zadnja leta nam pri izvedbi nekaterih pesmi ljubiteljsko pomaga študent Akademije za glasbo Martin Lenarčič, ki nas spremlja na orgle ali klavir. Tudi punce smo srednješolke in študentke različnih fakultet, vse pa nekdanje ali pa sedanje učenke glasbene šole Ilirska Bistrica. Različne dejavnosti, s katerimi se ukvarjamo ter tedenska odsotnost od doma sta razloga za problem uskladitve vaj. Uspemo se dobiti le enkrat tedensko, ob sobotah v glasbeni šoli, pa še tedaj je največkrat katera odsotna. Seveda to še zdaleč ni edini problem, tu so še druge težave kot na primer problemi finančne narave in drugi, vendar skupaj z vodjo še vedno vztrajamo. Dejstvo je, da vseh dosežkov ne bi dosegle brez naše dirigentke, ki zbor vodi od samih začetkov do danes, ko ima prav zaradi nje že mesto med najbolj kakovostnimi zbori na Primorskem in tudi na Slovenskem. Na šestnajstletni poti je bila priča vzponom in padcem, vendar je znala zbor obdržati pokonci, pa ne samo to, postajal je vsako leto kakovostnejši.

V zboru se je do danes zvrstilo kar sedeminpetdeset pevk, nekatere smo doživele Evropo-Berlin, iste in nove letos novembra odhajamo v ZDA.

Slovenska izseljenska matica in Ministrstvo za kulturo sta nam odobrila koncertno turnejo po ZDA in Kanadi. Finančno nam bosta delno tudi pomagala, vendar to ne bo dovolj za izpolnitev velike želje nastopati tudi preko oceana. Trenutno se v zboru vneto pripravljamo na turnejo s pripravo pevskega programa ter z zbiranjem sponzorjev in ljudi, ki bi lahko kakorkoli drugače pomagali. Upamo na radodarnost in naklonjenost tako občanov domačega kraja kot ostalih Primorcev, saj brez potrebne pomoči obisk v ZDA in obenem promocija Slovenije v svetu najverjetneje odpade.

Komorni dekliški zbor Vox Ilirica! Tako imenovan danes pod vodstvom prof. Marije Slosar Lenarčič združuje dekleta željna petja, uspehov in lepih doživetij. Doživetje je nenazadnje tudi to, da s svojo svežino, mladostjo, milino, združeno v kakovostnem petju, prebude marsikatero poslušalčevo srce ter ga za trenutek odpeljejo iz današnjega nemirnega sveta.

 

Mojca Rozman