PRIMORSKO PETJE OSTAJA ZASIDRANO V SLOVENSKEM VRHU

 

V organizaciji občine Zagorje ob Savi in Sklada RS za ljubiteljske kulturne dejavnosti je 19. in 20 maja  v Zagorju ob Savi potekala 17. revija otroških in mladinskih pevskih zborov Slovenije in v tem okviru natečaj 2000 za mladinsko zborovsko skladbo.

Na tekmovalni del te najuglednejše otroške in mladinske pevske manifestacije pri nas, ki  jo prirejajo vsako drugo leto že preko trideset let, komisija zbore predhodno izbere in uvrsti na podlagi prijave in zvočnih posnetkov.  Tako se tekmovanja vsakič udeležijo le najboljši slovenski zbori, letos 32 zborov, od tega s Primorske 4 mladinski: MPZ CENTRA ZA GLASBENO VZGOJO KOPER - GLASBENE ŠOLE IZOLA  pod vodstvom Maje Cilenšek,   ob klavirski spremljavi Aleksandre Alavanja Drucker, MPZ OŠ DANILA LOKARJA IZ AJDOVŠČINE pod vodstvom Marinke Šuštar, MPZ  OŠ DRAGA BAJCA VIPAVA pod vodstvom Zvonke Starc in MPZ OŠ FRANCETA BEVKA IZ TOLMINA pod vodstvom Barbare Kovačič; 3 otroški: OPZ OŠ DEKANI pod vodstvom Slavice Klajbencetl in ob klavirski spremljavi Nadje Žerjal ter OPZ OŠ FRANCETA BEVKA IZ TOLMINA pod vodstvom Barbare Kovačič in OPZ OŠ ŠTANJEL pod vodstvom Majde Zgonik.  Tokrat je petčlanski komisiji uglednih slovenskih pevskih strokovnjakov Igorja Kureta, Karmine Šilec, Matevža FabIjana in Majde Hauptman predsedoval Tomaž Habe.

MPZ iz Tolmina je prejel priznanje za sodelovanje; OPZ OŠ Dekani,  MPZ OŠ Draga Bajca iz Vipave in OPZ OŠ Štanjel so  osvojili srebrna priznanja; OPZ OŠ Franceta Bevka   iz Tolmina, MPZ OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine in MPZ CGV KOPER- GŠ IZOLA pa zlata priznanja.

Slednji je s 94,2 točke prejel tudi posebno priznanje za najboljši mladinski pevski zbor. Tako si z Mladinskim mešanim zborom Veter iz Ljubljane (Urša Lah)  deli drugo mesto tega tekmovanja.. S 94,9 točke je bil najbolje ocenjen zbor OPZ GŠ Fran Korun - Koželjski iz Velenja (Manja Gošnik-Vovk).

 

Občinstvo je prvi dan tekmovanja z zgovornim aplavzom nagradilo številčni ajdovski zbor, ki je na zagorskem odru deloval ubrano in homogeno, sveži glasovi pa  zvenijo  naravno in prav  nič izumetničeno. Program so mladi pevke in pevci interpretirali  prepričljivo, zato visoka ocena in zlato priznanje nista slučajna.

Izolski »slavčki« - zbor sestavlja 24 pevk in pevcev starosti 9 do 15 let -  so se spet dobro zbrali in potrudili, saj so svoj program odpeli več kot dostojno (B. Britten: Ride by Night, The Ship of Rio; A. Čopi: Deček in cvet in S. Mihelčič: Čuk se je oženil).

Pevke in pevci imajo negovane glasove in že kar solidno  pevsko tehniko, kar je za dobro izvedbo tako zahtevnega programa nujno, in se zato lahko pohvali s sorazmerno velikim volumnom zvoka, obenem pa vendarle še vedno zvenijo otroško sveže.

Kot že omenjeno je bil v okviru revije razpisan tudi natečaj za mladinsko zborovsko skladbo. Prispele prispevke je pregledala in ocenila komisija v sestavi Jakob Jež, Matevž Fabijan in Samo Vremšak in se odločila nagraditi in odkupiti skladbi Plesna (iz Carmine burane) Iva Kopeckyjega in Deževna na tekst Barbare Gregorič avtorja Bojana Glavine. Odkupljene skladbe pa so še: Tempus fugit - Zgodba o nastanku glasbe Blaža Rojka ter Vrtnarska (tekst B. Gregorič), Romanca o žabah (tekst S. Makarovič) in Vodomet (B. Gregorič) avtorja Bojana Glavine, ki sicer dela kot učitelj klavirja na Centru za glasbeno vzgojo Koper.

 

Darinka Jug