EPTA je zaživela!

 

V sredo, 15. novembra je na Glasbeni šoli Ljubljana Vič - Rudnik vrvelo. Prvi slovenski klavirski dan, ki ga je organiziralo Društvo slovenskih klavirskih pedagogov, včlanjeno v EPTA ( European Piano Teachers Association ), je privabil tako veliko število ljudi, da je bila dvorana za vse kar premajhna. Pestro sestavljen program je predstavil široko paleto udejstvovanja in razkril velike  potenciale  razvoja slovenske pianistike.

Zbrane je najprej nagovoril tajnik Društva in ravnatelj šole gostiteljice Sašo Potisk. Sledilo je predavanje, v katerem je prof. Jakša Zlatar spregovoril o tradiciji ruske pianistične šole skozi dela Neuhausa, Perlmana in Timakina, treh velikanov klavirske pedagogike, ki s svojimi napotki bogatijo naše pedagoško znanje in osvežujejo naš pedagoški eros.

 

Zelo

zanimivo je bilo tudi predavanje - komentiran nastop Luce Ferrinija o čembalistični literaturi, saj je interpretacija skladb te literature za nas pianiste večna uganka. Nastop je dodatno obogatila posebna zvočnost instrumenta, izdelanega po vzoru francoskega mojstra Pascala Taskina iz leta 1768.

V dopoldanskem delu se je predstavilo še 11 učencev slovenskih in zamejskih glasbenih šol z raznovrstnim programom.

V okviru 1. slovenskega klavirskega dneva je potekal tudi občni zbor Društva, na katerem smo z veseljem ugotovili precejšen porast članstva, ki ga je privabila prireditev. Očitno so klavirski pedagogi zaslutili možnosti, ki jih organiziranje v takšni obliki prinaša.

Popoldanski program je prinesel prijetno presenečenje. Predstavljene so bile štiri nove zbirke klavirskih skladb slovenskih sodobnih skladateljev, o katerih so spregovorili skladatelji sami, zaigrali pa so jih učenci klavirja, katerim so tudi namenjene. Tako smo spoznali Drobtinice  in Idrijsko suito Bojana Glavine, Klavirske risanice in Suito v barvah Igorja Dekleve, Dvanajst preludijev za klavir Petra Kopača in Scherzzando Alojza Srebotnjaka.

Sledil je nastop klavirskih duov, bogato dogajanje pa je zaključil odlični koncert pianistke Tatjane Ognjanovič, dosedanje predsednice Društva, z deli L. M. Škerjanca ob 100-letnici njegovega rojstva.

Društvo je izdalo tudi bilten, ki pa je daleč presegel samo informativnost, temveč izpričuje kvaliteto strokovne revije. V pripravo 1. slovenskega klavirskega dneva in izdajo biltena je bilo vloženega veliko prostovoljnega dela, ki kaže na veliko željo, da Društvo zaživi in postane sooblikovalec razvoja slovenskega pianizma. Prvi uspehi so tu in korak proti cilju je zastavljen. Vsak je vabljen, da pomaga graditi pot. Menim, da bo EPTA  kmalu dobila tak pomen, da ne bomo mogli več ne biti včlanjeni v njo.

 

Metka Lebar