GLASBA - DRUGI SMISEL ŽIVLJENJA

 

Nepozabne minute so tekle 18. maja 2000 v dvorani Podružnične glasbene šole v Cerknem, ko smo pianistka Petra Platiše in klarinetista Marko Mavri ter Rok Kužel še zadnjič stali na odru kot učenci nižje glasbene šole. Res je, imeli smo zaključni koncert in s tem postavili pomembno ločnico v našem življenju. Petra sicer ni končala svoje glasbene poti, šolanje bo nadaljevala na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, verjetno pa bo za znanje, ki ga je v Cerknem pridobila, večno hvaležna svoji učiteljici Tatjani Grahelj.Tudi Marko ne bo svojega klarineta zaprl v kovček,še naprej bo igral na ta prekrasen inštrument pri Pihalnem orkestru Eta Cerkno. Z menoj pa je drugače. Sam sem res opustil igranje klarineta, bolj me privlači novinarski svet, se bom pa z veseljem spominjal teh »glasbenih« let, uric z našim učiteljem Matjažem Mrakom, raznih nastopov…Mm, sploh ne morem opisati tega občutka, ko stojiš pred toliko ljudmi in veš, da ploskajo prav tebi  mogoče iz vljudnosti, mogoče so iskreni     tega nikoli ne bomo vedeli.

 

Sam menim, da je glasba spoznanje, spoznanje lepega. Če znaš prisluhniti glasbi, potem znaš poslušati tudi ljudi, stvarem, ki si jih prej zaničeval, daješ nepopisno vrednost.

Ja, glasba je kot mamilo, ko se zapleteš v njeno mrežo, takrat izhoda nazaj ni več.

Glasba je kot nebo, brezmejno, neskončno. Je kot ljubezen, ki je poleg glasbe edini smisel življenja.

»Ko zaigram na ta božanski instrument, me vedno znova spreleti srh. Vedno je tako drugačen, vedno njegov zvok zveni drugače. Res ne vem, če se to sploh lahko pove, a moja hvaležnost učiteljici Tatjani Grahelj je brezmejna. Kajti le ona mi je odprla vrata v svet glasbe in mi pokazala v čem je ta čar, čar večne zaljubljenosti v melodijo.«

Tako je povedala Petra in s tem odgovorila vsem, ki se še sprašujete, kaj je v glasbi tako posebnega ter zakaj je zaključni koncert lahko le eden in se ga ne da ponoviti.

»Že kot majhen otrok sem rad prisluhnil. Ne le pesmi, tudi ljudem, naravi , tišini.

Sicer pa je vse to posebne vrste glasba. Nato sem se vpisal v glasbeno šolo in že vnaprej vedel, da je klarinet tisti, ki ga noben drug inštrument ne more posnemati. Samosvoj je in originalen. Na koncu naj rečem le  iskrena hvala učitelju Matjažu Mraku, saj brez njega zaključni koncert nikoli ne bi izpadel tako izvrstno, kot je, «so bile Markove besede o tem, kako je doživljal glasbo skozi vsa ta leta.

Ne ostane mi drugega, kot da se zahvalim Matjažu Mraku, njemu ,ki se je vzel ne vem od kod in nam takole mimogrede razložil glasbo in njen pomen.Tako bom rekel na koncu tega prispevka. Če v Vašem življenju nekaj manjka, če imate v srcu praznino, potem Vam manjka glasba. Ampak zapomnite si: ne borite se za glasbo, ne iščite je, kajti  glasba bo našla Vas.

 

Rok Kužel