KONCERT UČENCEV GŠ IDRIJA OB OBLETNICI IVANA RIJAVCA STAREJŠEGA

 

V četrtek, 14. novembra 2000 so učenci in učitelji Glasbene šole Idrija pripravili poseben nastop, ki so ga posvetili spominu na glasbenika in njihovega dolgoletnega ravnatelja Ivana Rijavca.

            Ivan Rijavec je bil glasbenik širokih obzorij, komponist, vešč pedagog  učil je teorijo, klavir in harmoniko  in odličen zborovodja, ki je ves razpoložljiv čas in energijo namenjal šoli ter glasbenemu življenju nasploh. Glasbeno šolo je vodil od leta 1961 do 1972, ter ji s svojim raznolikim udejstvovanjem postavil trdne temelje za prihodnost.

            Koncert učencev v katerem so se zvrstili mladi pianisti, flavtisti, kitaristi, pevka, violončelistka, saksofonist, kvartet klarinetov in harmonikarski orkester, je bila le ena v nizu prireditev ob 95-letnici rojstva in 20-letnici smrti Ivana Rijavca. Po uvodnem govoru ravnateljice Stane Močnik je program povezovala Helena Pregelj, ki je prebrala tudi tri pisma, v katerih se flavtist Cveto Kobal, učiteljica harmonike Nada Kovač in skladatelj Aldo Kumar spominjajo svojega nekdanjega učitelja Ivana Rijavca. Glasbeni večer je z raznovrstnim programom izzvenel v slavnostnem vzdušju, k čemer so pripomogli tudi številni poslušalci, ki so napolnili dvorano idrijske glasbene šole.

            Po odkritju spominske plošče v avli stare osnovne šole je 24. novembra v Idriji nastopila še družina Rijavec, ob koncu leta pa pričakujemo še izid posebne publikacije, v kateri bo predstavljeno življenje in delo glasbenika Ivana Rijavca.

 

Bojan Glavina