MEDNARODNA POLETNA KLAVIRSKA IN VIOLINSKA ŠOLA

PROF. GADŽIJEVA IN PROF. MELJNIKOVA

 

            S koncertoma v piranskem Gledališču Tartini in koprskem Pokrajinskem muzeju v sredo 6. in četrtek 7. julija se je sklenila letošnja mednarodna poletna šola za klavir in za violino v Kopru. Prireditelj  CGV Koper  je klavirsko šolo, ki jo je vodil prof. Sijavuš Gadžijev pripravil že sedmič, violinsko šolo pod vodstvom prof. Vasilija Meljnikova pa drugič.

            Oba profesorja predavatelja sta vrhunska glasbenika, ki sta enako priznana kot koncertanta in kot pedagoga. Še posebej  prof Gadžijev, ki je v zadnjih sedmih letih v primorskem in slovenskem glasbenem prostoru pustil več kot opazno sled, saj njegovi učenci na državnem in številnih mednarodnih tekmovanjih praviloma dosegajo najvišje uvrstitve. Kaže, da tudi prof. Meljnikov s svojimi violinisti ubira podobne poti, kot že prej rečeno pa sta tudi oba izjemna poustvarjalca, bodisi kot solista ali pa v raznih komornih zasedbah.

            Vse omenjene kvalitete nedvomno predstavljajo ˝magnet˝ za mlade nadebudne glasbenike, ki bi radi skozi poglobljen študij prišli do razumevanja glasbenih umetnin in do bistvenih informacij o načinih izvajanja in posredovanja glasbe občinstvu.

            Tako je letos aktivno sodelovalo kar 15 mladih pianistov in 11 violinistov, v glavnem iz Slovenije, pa tudi iz Italije, Bosne in Moldavije. Z jasnim in neposrednim pristopom k obrtni plati obvladanja inštrumenta in z bogatimi prispodobami glede izraza in stila izvajanja sta tako prof. Gadžijev kot prof. Meljnikov udeležence usmerjala k najbolj ustrezni poti za dosego čim boljšega rezultata.

            Prav umetniško poglabljanje in raziskovanje vsebine določenih skladb pa je bil poleg tehničnega in izraznega obvladovanja tudi osnovni namen enajstdnevnega izpopolnjevanja. Udeleženci so na dveh internih nastopih in dveh javnih koncertih pokazali stopnjo napredovanja in raven pridobljenega znanja, prav vsi pa so prepričali predvsem z zrelostjo in suverenostjo izvedb.

 

Bojan Glavina