PET DIPLOM NA TRŽAŠKI GLASBENI MATICI

 

Šola Glasbene matice v Trstu je pomembno žarišče glasbene vzgoje zamejskih Slovencev. V devetdesetih letih zgodovine so na tej ustanovi dokončale svoje študije generacije nadarjenih glasbenikov, ki so potem našli pot do koncertnih dvoran in gledališč. Poleg talentiranih in vztrajnih učencev, ki dosežejo višek šolske priprave, se na šoli navdušeno približa glasbi tudi kdor se bo ustavil na amaterskem nivoju. Pot glasbenika je namreč zelo naporna in dopolnitev študija predstavlja postopno selekcijo; vsaka stopnja lestvice pa nudi edinstvena zadoščenja, s katerimi se lahko zadovoljijo tudi tisti, ki ne nameravajo nadaljevati po vedno bolj težkem vzponu. Svet zvokov razkrije tako svoj čar prav vsem; želja profesorjev pa je gotovo, da bi čim večje število učencev prišlo do profesionalne ravni glasbene izobrazbe.

            Na Glasbeni matici so v letih mnogi mladi glasbeniki dosegli cilj diplome, letos pa je tržaška šola postala oder neobičajnega pojava, saj je v istem izpitnem roku diplomiralo kar pet učencev. Prijeten dogodek je pomembno sovpadal z zgodovinskim trenutkom selitve šole v nove prostore. Tržaška občina je namreč namenila slovenski ustanovi prostornejši in primernejši sedež, v katerem se je celotno osebje preselilo na začetku šolskega leta. Od leta 1952 je šola Glasbene matice delovala v stari meščanski hiši, ki je v zadnjih letih občutila breme preko stoletja obstoja. Kljub sentimentalni navezanosti na zidove, ki bodo ohranili spomin na del kulturne zgodovine slovenske manjšine, je osebje šole obrnilo stran in bo od letos nadaljevalo s svojim delovanjem v novem okolju.

            Poglavitne trenutke selitve je spremljala glasba, saj so na uradnih srečanjih z avtoritetami in z občinstvom nastopili učenci šole iz višjih razredov. Poslovilni večer na starem sedežu, kjer je Glasbena matica delovala kar 50 let, je obogatil nastop violinista Mateja Santija. Recital pianista Stefana Artesija pa je popestril prihod v nove prostore, kjer so na uradni otvoritvi zazvenele izvedba harmonikarjev Aleksandra Ipavca in Daria Savrona ter trobentača Andreja Petarosa. Skupina peti diplomantov, ki so v teh dneh dokončali svojo šolsko pot, je predstavljala za šolo najlepše voščilo sreče v novem obdobju svoje dolgoletne zgodovine.

            Glasbena matica ni še dosegla državnega priznanja; učenci študirajo po uradnih monistrskih programih, a morajo podati glavne izpite na italijanskem Konservatoriju. Diplomantje niso zato naredili svojega zadnjega koraka na sedežu šole, temveč so morali predstaviti svoje glasbeno znanje na državni ustanovi.

 

 

            Prvi je podal zaključni izpit na konzervatoriju ˝G. Tartini˝ v Trstu violinist Matej Santi iz razreda prof. Jagode Kjuder. Dvajsetletni izvajalec se je vedno odlikoval zaradi resnega pristopa do študija in je že pred diplomo doplnjeval svoje znanje pod mentorstvom priznanih pedagogov in izvajalcev. Dosežek tega cilja predstavlja zanj le začetek nadaljnega izpopolnjevanja, ki bo osvetlilo mlademu glasbeniku izbiro koncertne ali pedagoške kariere. Koncertni odri pa mokajo devetnajstletnega pianista Stefana Artesija iz razreda prof. Mojce Šiškovič, ki je diplomiral nekaj dni kasneje. Stefano je že od otroštva zastopal šolo na narodnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je prejel številna priznanja in nagrade in je zdaj zaključil z odlično oceno svojo briljantno šolsko pot.

            Na tržaški šoli pa se vrsta praznovanj ob lepih dosežkih še ni končala. Oktobra so na konzervatoriju ˝Agostino Stefani˝ v kraju Castelfranco Veneto diplomirali še trije učenci Glasbene matice. Prof. Loredana Coceani je pripeljala do diplome kar dva harmonikarja, ki sta že znana široki publiki kot mnogostranska glasbenika. Aleksander Ipavec je harmonikar, kontrabasist, pedagog na šoli Glsbene matice, v Špetru pa se ukvarja tudi s prirejanjem koncertov. Diplomo je prejel iz osebnega zadoščenja, saj se je že učinkovito uveljavil na koncertnem področju kot sodelavec priznanih orkestrov in član raznih skupin, med katerimi lahko omenimo inštrumentalno skupino ˝Evasion˝ in skupino ˝The Original Kletzmer Ensemble˝. V zadnjem letu je sodeloval pri realizaciji šestih laserskih plošč kot član različnihn zasedb. Tudi Dario Savron je že pred diplomo iz harmonike stopil na številne odre, saj je pred nekaj leti diplomoral iz tolkal. Igral je z raznimi skupinami in orkestri, med katerimi sta orkestra Videmskega in Tržaškega gledališča ter orkester Concertgebow iz Amsterdama. Večkrat je snemal za radio in televizijo. Od lani sledi izpopolnjevalnim tečajem za tolkala na Holandskem.

            Vrsto diplomantov je zaključil trobentač Andrej Petaros iz razreda prof. Franca Žuglja. Andrej je študiral trobento v Ljubljani, a je v teh letih ohranil stike z Glasbeno matico, kjer je tudi dokončal svoje študije, saj je njegov profesor začel sodelovati s tržaško ustanovo. Mladi trobentač se z veliko občutljivostjo zavzema za profesionalno uporabo tega zahtevnega glasbila in upa v bodoči nastanek primernejše trobilne šole v zamejstvu; sam pa z zanimanjem gleda na pedagoško kariero. Veliko truda in navdušenja vlaga tudi v sodelovanje s skupino Zamejski kvintet.

            Dosežki teh diplomantov naj bodo v spodbudo vsem mladim, ki so izbrali naporno pot rednega glasbenega študija. Vsem želimo, da bi vztrajno in prepričano nadaljevali do zaključnega cilja.

Rossana Paliaga