25. MEDNARODNO HARMONIKARSKO TEKMOVANJE V CASTELFIDARDU

 (Italija) od 10. do 14. oktobra 2000

 

Srednjeveško mestece Castelfidardo pri Anconi je znano ne samo po izdelavi harmonik, ampak tudi po mednarodnem harmonikarskem tekmovanju in nagradi »Citt di Castelfidardo«, ki postaja važna tradicija in prava Meka za vsakega harmonikarja. Letos je ta pobuda stekla že v 25. izvedbi in  je bila, kot že običajno, na zelo visoki kakovostni ravni. Ta dogodek postaja letno stičišče glasbenikov različnih držav in kultur.

Kakih tristo harmonikarjev iz vse Evrope, Amerike in celo s Kitajske se je primerjalo in tekmovalo v različnih starostnih kategorijah: od solistov, manjših komornih skupin, ljudske glasbe, lahke glasbe, jazza, vse do harmonikarskih orkestrov. Poleg udeležencev imajo na takih tekmovanjih važno vlogo tudi znani koncertanti, pedagogi, glasbeni kritiki in ljubitelji harmonike, ki se redno srečujejo v Castelfidardu in ki so nastopajoče pazljivo poslušali, snemali in ocenjevali. Ocenjevalno komisijo pa je sestavljala množica uglednih harmonikarjev in dirigentov iz celega sveta. Da bi celotna prireditev bolje stekla, so prireditelji za tekmovanje namenili več dvoran, tako da je bilo nemogoče hkrati slediti raznim posameznim kategorijam, popoldanskim koncertom in predavanjem.  Najbolj zastopana je letos bila Francija, veliko nastopajočih je prišlo iz vzhodnih evropskih držav in z Balkana. Primorsko je zastopal Marcell Marinšek v jazzovski kategoriji, medtem ko so gojenci Glasbene matice iz Trsta Igor Zobin in Goran Ruzzier nastopali v »D« kategoriji klasične harmonike. Axel Furlan na klavirju in Cristian Visintin s harmoniko pa sta nastopala v zanimivem duu. Nadarjeni harmonikar Igor Zobin se je uvrstil na končno tretje mesto s skupno 35,75 točkami, Goran Ruzzier pa se je uvrstil na dobro osmo mesto. Zadovoljiv pa je bil tudi nastop zgoraj omenjenega dua.

Na tako važnem tekmovanju, kakršno je Castelfidardo, postajajo vedno bolj pomembna nova stilistična, zvočna in interpretacijska odkritja, ki jih sedaj nudi harmonika. In to priložnost so nam nudili v glavni meri popoldanski in večerni koncerti, ki so se odvijali v gledališču »Astra«. Na otvoritvenem večeru sta nastopili skupini Fire's Sons in Bosio Big  Band, ki raziskujejo ljudsko glasbo in petje. V sredo pa je bil večer namenjen klasični glasbi in jazzu: za klasično sta nastopili Jytte von Ruden (na harmoniki) in Marta Libanova (na stari in dragoceni violini) (obe                                                                                                           iz Danske) v duu in še francoski Zap Jazz Duo, ki ga sestavljajo Hanry Lemarchand (harmonika) in Noel Latertre (klavir). V četrtek je nastopal najznamenitejši in najpopolnejši harmonikar in skladatelj (za mnoge umetniški potomec Piazzolle) Richard Galliano (Francija); po njem pa je na odru »divjala« Demo Morselli Big Band Orchestra (iz Italije, znana zaradi originalnega nastopanja po raznih TV-programih).

V petek  je bil večer namenjen folklori, v soboto pa sta se harmonikarja Renzo Ruggieri in Luciano Biondini poklonila znanemu italijanskemu režiserju Felliniju z improvizirano glasbo iz znanih Fellinijevih filmov. Večer je oplemenitila mala skupina Avion Travel z avtorsko glasbo, ki je letos zmagala na festivalu italijanske popevke v San Remu.

Pester program tekmovanja so dopolnili še razni popoldanski koncerti in predavanja. V petek popoldne je koncertiral  italijanski virtuoz Fabio Rossato, v soboto pa smo prisluhnili avantgardnemu nastopu avstrijskega harmonikarja Alfreda Melicharja, ki nam je nakazal nove smernice in poti interpretacije s pomočjo mimike, glasu in posnetih  zvočnih efektov.

Na vseh glasbenih večerih je bila dvorana gledališča »Astra« polna , saj so tudi marsikateri občani  izkoristili prijetno možnost oddiha in zabave ob glasbi, ki ni vsakdanja.

Harmonika je relativno mlado glasbilo, ki je še v razvoju. Taka tekmovanja na svetovni ravni ji nudijo priložnost, da prodre med širšo publiko. Boljši gojenci imajo tako možnost, da se uveljavijo v širšem glasbenem okolju in da se soočajo z vrstniki različnih narodnosti, kar jih glasbeno in umetniško obogati.

 

Erik Kuret