SEMINAR ZA KLARINET PRI PROF. JOSEPHU BALOGHU

 

V dneh od 6. do 8. oktobra se je na GŠ Domžale odvijal tridnevni seminar  za klarinet pod vodstvom priznanega madžarskega klarinetista, pedagoga in skladatelja Josepha Balogha. V mednarodnih krogih je znan koncertni solist in komorni glasbenik, ki obvlada več zvrsti glasbe: od klasične, sodobne, klezmer, jazz, folk, etno pa celo do ciganske glasbe. Diplomiral je na Glasbeni akademiji Ferenc Liszt v Budimpešti. Svojo profesionalno kariero je začel kot prvi klarinetist v orkestru Madžarske državne opere in kasneje v Simfoničnem orkestru madžarskega radia.

            Koncertiral je v mnogih državah sveta. Kot cenjen pedagog gostuje na University of Oklahoma, University of North-Texas, Idaho State University, Hochscule fr Music Nrnberg-Ausburg.Je predsednik Madžarskega združenja klarinetistov in umetniški direktor Clarinet Course and Festival v Egru na Madžarskem.

            Naj takoj poudarim, da je s svojo odprtostjo in navdušenostjo znal ustvariti izvrstno vzdušje. To je bilo čutiti tako na koncertu, ki ga je izvedel ob spremljavi pianista Petra Zoltana, kot tudi pri delu z najmlajšimi. Seminar je temeljil predvsem na metodiki dela z učencem. Potekal je ob stalni spremljavi klavirja, kar je nemogoče izvesti pri vsakdanjem pouku. Poleg same interpretacije skladb se je predavatelj dotaknil tudi nekaterih tehničnih problemov, ki jih najpogosteje srečujemo, prav tako pa tudi priblematike izbire ustnika, jezičkov, itd. Veliko je bilo govora tudi o zgodovini klarineta ter njegovem razvoju. Jseph Balogh je tudi mojster improvizacije, kar je pokazal ob koncu seminarja s prikazom osnov takega načina izvajanja.

            Mislim, da je ostal prof. Balogh vsem v spominu predvsem po njegovem prijateljskem odnosu do mladih glasbenikov, ki je osnova za končni uspeh.

 

Borut Vatovec