SREČA IN VESELJE POSEBNE VRSTE

 

V preteklem šolskem letu sem bila bogatejša za novo, precej neobičajno življenjsko izkušnjo  za srečo in veselje, ki ju doživiš, če dobiš v dar pravo skladbo. To srečo in veselje je idrijski glasbeni šoli, pa tudi občini Idrija pripravil naš neutrudni vsestranski primorski glasbenik Bojan Glavina. Ustvaril in poklonil nam je novo skladbo z naslovom  Idrijska suita.To je skladba za klavir s štirimi stavki : 1. V rudniku, 2. Čipkarica, 3. Ob divjem jezeru, 3. Ples. Kdor pozna naše petstoletno mesto Idrija, ve, da se vsebina skladbe nanaša na osrednje značilnosti našega kraja.

            Ko sem na revijah  »Srečanja glasbenih šol Primorske« večkrat slišala učence Centra za glasbeno vzgojo Koper igrati odlične skladbe Bojana Blavine, sem si na tiho želela, da bi skladatelj napisal kaj tudi za nas. Ob priliki sem se opogumila, ga prosila in predlagala, kakšno skladbo želimo. Obljubil je in to z veselim  navdušenjem, kakršnega ima le on.

            In res. V avgustu 1999 leta smo skladbo dobili. V zadnjih dneh počitnic nam jo je prinesel sam. Od veselja smo v prijetni družbi odšli k Divjemu jezeru, kjar smo v prijateljskem razgovoru in lepem vzdušju doživeli vso lepoto, skrivnost in veličino te idrijske znamenitosti, ki jo je skladatelj ujel in izrazil z glasbo v stavku suite.

            V skladbo sta se z veseljem poglobili in jo začeli delati učiteljica klavirja Tatjana Grahelj in njena učenka Mateja Kos.

                        Ko je bila skladba pripravljena za izvajanje, sem o njej obvestila idrijskega župana Cveta Kodra in mu predlagala, da bi skladbo primerno slovesno izvedli in na dogodek povabili tudi skladatelja Bojana Glavino, kjer bi se mu za izjemno delo tudi simbolično zahvalili. Župan je bil nad pobudo glasbene šole navdušen in takoj je našel idealno rešitev.

Idrija namreč 22 junija praznuje občinski praznik in predstavitev skladbe bi bila zelo primerna za slavnostno sejo občinskega sveta, na kateri vsako leto podeljujejo nagrade občine Idrija. Dogovorila sva se tudi to, da bo naša glasbena šola nosilka kulturnega programa na tej slovesnosti. Poleg Idrijske suite smo pripravili še glasbene točke, ki so jih izvedli učenci: Špela Pišljar  klavir ( mentorica Tatjana Grahelj), Urška Hvala in Barbara Kokošar  kitarski duo ( mentorica Darja Pavšič) Petra Marinko  flavta (mentor Ivan Rijavec, korepetitorka Maja Tajnšek), Jaka Čibej in Primož Pavšič  klavirski duo (mentorica Maja Tanjšek).

            22. junija je bila slovesnost na dvorišču idrijskega gradu Gewerkenegg.Udeležilo se jo je veliko uglednih občanov in gostov. Med njimi je bil tudi skladatelj Bojan Glavina, ki se je z veseljem odzval županovemu vabilu in tisti dan izkoristil za raznašanje zadnje številke Primorskih sozvočij po primorskih glasbenih šolah. Na slovesnosti je bil osebno izzvan in javno povedal nekaj misli o skladbi. Županu Cvetu Kodru pa je spoštljivo izročil partituro skladbe, dar idrijski občini in glasbeni šoli.

            S tem dejanjem je Glasbena šola Idrija opravila pomembno poslanstvo, ki ima velik pomen in široko ozadje. Dogodek je bil zelo odmeven in poln odobravanja z vseh strani.

            Ima pa tudi drugo vsebinsko plat. Je primer uspešnega sodelovanja med šolo in občino,  je primer razumevanja, spoštovanja in upoštevanja umetniškega ustvarjanja in  poustvarjanja, kar je v veliki meri izrazil župan občine Idrija Cveto Koder, ko se je skladatelju Bojanu Glavini za skladbo simbolično zahvalil tako, da mu je ponudil nekajdnevno bivanje v Idriji. In Bojan je zahvalo sprejel….

 

Morda je bila skladba tudi zanj sreča in veselje posebne vrste…?

 

Stanka Močnik