URŠKA BABIČ NAVDUŠILA V BUDIMPEŠTI

 

Urška Babič, štirinajstletna pianistka iz Kopra, učenka glasbene šole Koper v razredu profesorja Sijavuša Gadžijeva, dvakratna državna prvakinja ter zmagovalka mednarodnega tekmovanja v Parizu, je letos poleti predstavljala najboljše iz Slovenije na koncertu v Budimpešti. Izbralo jo je predsedstvo slovenske EPTE  in s svojim nastopom je zagotovo potrdila pravilnost izbire.

 

Dvaindvajseti kongres EPTE v Budimpešti, avgusta 2000, je potekal vzporedno s svečanostmi ob 125-letnici Akademije Franza Liszta in  velikimi praznovanji ob tisočletnici madžarske države.  Evropski kongres pianistov in klavirskih učiteljev je imel svoj sedež v prekrasni secesijski palači, zgrajeni leta 1907 in namenjeni prav glasbeni akedemiji. Bogata tradicija in prenos umetniškega znanja iz časov, ko je prvo glasbeno akademijo ustanovil prav Franz Liszt, ustvarjata Budimpešti sloves glasbenega centra, ki še danes privablja veliko študentov.

V petih dnevih so se zvrstili koncerti, predavanja, srečanja, debatna omizja, sestanki. Med tematske koncerte je uvrstila svoj program tudi izbrana nižja glasbena šola s predstavitvijo Kurtagovih domislic za klavir, Igre za otroke. Veliko je bilo zanimivih stvari, vendar sem najbolj nestrpno pričakovala soboto, ko so na osrednjem koncertu kongresa v Veliki dvorani akademije, ki je tradicionalno posvečen nacionalnim zmagovalcem tekmovanj, nastopili odlični mladi pianisti evropskih držav. Iz Slovenije je bila povabljena še Kaja Prodnik, ki se je prav tako dobro izkazala z zelo zahtevnimi Mendelssohnovimi Serioznimi variacijami. Koncert, dolg štiri polne ure, so, ustrezno skrajšan, posneli na cd. Urškin program je posnet v celoti. Cd hranimo v šolski knjižnici, na voljo vsem, ki bi želeli prisluhniti izredni Urškini muzikalnosti, ki je izzvala zanimanje in občudovanje priznanih evropskih pedagogov.

 

Nuša Umer