UVODNE MISLI

 

            Pol leta je že minilo od izida zadnjih Primorskih sozvočij, v tem času pa se je zvrstilo kar lepo število zanimivih glasbenih dogajanj. Tako se boste v pričujoči številki lahko ˝sprehodili˝ skozi 40 raznovrstnih zapisov o poletnih mednarodnih šolah, tečajih in glasbenih delavnicah, se seznanili z jesenskimi prireditvami in strokovnimi srečanji in skozi nekaj člankov, utrinkov in napovedi vstopili tudi v zimske glasbeno-pedagoške dejavnosti.

            Med številnimi zanimivimi pogovori naj omenimo le dva: prvi z ravnateljico GŠ Postojna Nedo Nanut ob odhodu v pokoj, in drugi z jubilantom - znanim pevcem in vokalnim pedagogom Rajkom Koritnikom.

            V rubriki ˝Primorski ustvarjalci˝ tokrat predstavljamo neutrudnega in vsestranskega kulturnika in skladatelja Pavleta Merkuja, v zapisu ˝Ob programu nekega nastopa˝ pa se Pavle Kalan spominja dogodkov pri začetku svoje glasbene poti.

            Kar štirje skladatelji pa so prispevali svoje otroške in mladinske skladbe za kitaro v zajetno notno prilogo, ki jo je skrbno oblikoval in notografiral naš tehnični urednik Friderik King. Egi Gašperšič, Franc Jelinčič, Ambrož Čopi in spodaj podpisani smo se prijazno odzvali pobudi za nastanek ˝mini zbirke˝, mladi kitaristi in njihovi pedagogi pa so z novimi domačimi skladbami dobili možnost seznanjanja z novimi ˝zvočnimi dogodivščinami˝. Obogatitev otroške in mladinske glasbene literature na posameznih inštrumentalnih področjih bo vodilo Primorskih sozvočij tudi za vnaprej, upamo pa, da bomo prek naše revije vzpodbudili skladatelje k ustvarjanju mladinskih skladb tudi za druga glasbila in komorne sestave.

           

           

 

Drage kolegice in kolegi, spoštovani bralci, v imenu uredniškega odbora vam želim prijazno, uspešno, bogato in seveda, zdravo leto 2001 z veliko veselja in zadoščenja pri ukvarjanju z glasbo.

 

SREČNO !

 

Bojan Glavina