DRUGI MEDNARODNI OTROŠKI PIANISTIČNI FESTIVAL

IN TEKMOVANJE ZA MLADE PIANISTE,  OSIJEK od 19.1. do 27. 1. 2001

 

V Osijeku je pod okriljem EPTA-e Hrvatske že drugič potekal mednarodni otroški festival.

Na festivalu so imeli možnost sodelovati udeleženci, ki še niso dopolnili deset let. Program ni bil predpisan, omejen je bil le čas  do deset minut.

Festival sodi v sklop tekmovanja, vendar mali talenti tega ne vedo. Po nastopu so vsi enako nagrajeni. Prejmejo PRIZNANJA za udeležbo. Komisija izbere najbolj talentiranega udeleženca Festivala, ki za nagrado prejme povabilo za sodelovanje na Zaključnem koncertu najboljših udeležencev. Namen Festivala je namreč odkrivati mlade talente in spremljati njihov razvoj.

Festivalu je sledila okrogla miza na temo: Kako odkriti, zaščititi in razviti pianistični talent. Vsekakor zelo zanimiva tema. Kako to izgleda v športu, vsi dobro vemo. Ko pa odkrivamo glasbene talente, največkrat naletimo na gluha ušesa. Koliko truda je potrebno vložiti v takega otroka, pa vemo le redki posamezniki, ki so nam taki talenti zaupani.

Za prijavo na Festival me je izzval profesor, ki je Anjo spremljal na delavnici. Omenila sem mu svoja predvidevanja glede njenega talenta in to mi je tudi takoj potrdil.

Tako sva se tega Festivala  tekmovanja udeležili tudi z Anjo Gršak, ki je bila najmlajša udeleženka omenjenega festivala in edina, ki je zastopala Slovenijo v taj kategoriji. Takrat šele dobrih šest let stara Anja je bila ocenjena kot najbolj talentiran otrok Festivala. Presenečenje je bilo toliko večje, ker sem deklico prijavila za festival  torej le za srečanje in ne za tekmovanje. Ker smo se morali vračati takoj po končanem nastopu, smo za nagrado izvedeli šele dva dni kasneje po telefonu. Lahko si mislite, kako smo se vsi skupaj razveselili te nagrade.

 

V nadaljevanju je potekalo tekmovanje v treh kategorijah, odvisno od starosti, ki se ga je udeležilo 49 tekmovalcev iz dvanajstih držav. Verjetno zaradi našega državnega tekmovanja je Slovenijo zastopal le tekmovalec Ivan Ferčič iz Maribora, ki je tekmoval v kategoriji B in se je uvrstil v drugi krog. Podatkov posameznikov nisem iskala.

Najboljši so se še enkrat predstavili na Zaključnem koncertu v Hrvatskem glazbenem zavodu v Zagrebu in sicer 29. 1. 2001. V kategoriji Festival Anja Gršak iz Slovenije (GŠ Trbovlje) in Lucija Majstorović iz Zagreba. V kategoriji A je prvo nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe pridobila Zsofia Nemethi iz Madžarske. Prvo nagrado v kategoriji B si je prislužil Attila Mesarić iz Hrvatske, drugo nagrado in nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe pa udeleženec iz Madžarske Laszlo Borbely. V kategoriji C je prvo nagrado osvojil Italijan Giuliano Guidone in drugo Rusinja Tatjana Tonkin.

 

Opomba: v kolikor bi kdo želel podrobnejše informacije o Festivalu in tekmovanju, je mogoče dobiti, oziroma fotokopirati katalog.

 

Karla Kadrijevič, GŠ Trbovlje