GORIŠKO GLASBENO POLETJE

 

Lahko bi rekli, da je zelo prisrčno naključje, da je letos, ko praznujemo tisočletnico prve omembe Gorice, nastalo tudi prvo GORIŠKO GLASBENO POLETJE. Dogodek ima še posebno vrednost, ker dejansko povezuje obe Gorici : slovensko in italijansko. Projekt je namreč nastal v sodelovanju med Glasbeno šolo Nova Gorica in Slovenskim Centrom za glasbeno vzgojo E. Komel, med Kulturnim domom Nova Gorica in Kulturnim centrom “Lojze Bratuž” iz Gorice, pokrovitelji pa so tako mestna občina Nova Gorica in občina Šempeter - Vrtojba kot občina Gorica in Goriška pokrajina. Torej če formalno zelo zanimiv projekt, ki bo v poletnem času glasbeno združil Gorico in - lahko bi rekli - simbolično povezal vzhodni in zahodni del naše Evrope.

Vsebinsko zaznamujeta projekt dve iniciativi : mednarodna poletna šola za klavir in violino ter festival mladih umetnikov. Klavirsko poletno šolo bo vodil svetovno priznani pedagog prof. Sijavuš Gadžijev, ki je tudi glavni pobudnik in mentor celotnega Goriškega projekta ; violinsko šolo pa prof. Vasilij Meljnikov, ruski pedagog in solist, ki sedaj poučuje na Akademiji za glasbo v Sloveniji.

V okviru Festivala mladih umetnikov pa se bodo v času poletne šole zvrstili, bodisi v Sloveniji kot v Italiji, razni koncerti mladih umetnikov.

 

Nekaj tehničnih informacij: klavirska šola bo potekala v mali dvorani Kulturnega centra “Lojze Brauž`” v Gorici (Italija), violinska pa v dvorani Glasbene šole v Novi Gorici (Slovenija) od 27. junija do 7. julija 2001. Ob koncu poletne šole bosta dva koncerta: 6.julija v veliki dvorani Kulturnega centra “Lojze Bratuž” v Gorici in zaključni koncert udeležencev s podelitvijo diplom 7. julija v Viteški dvorani na gradu Dobrovo. Prijave za AKTIVNE in PASIVNE udeležence sprejemata, do 10.junija, Glasbena šola Nova Gorica in Slovenski center za glasbeno vzgojo E.Komel. šolnina znaša za aktivne udeležence 50.000 SIT, za pasivne pa 3.000 SIT dnevno.

Možno je tudi bivanje v Dijaškem domu Nova Gorica. Za katerokoli informacijo se lahko obrnete do tajništva obeh glasbenih šol :

Glasbena šola Nova Gorica,

telefon 05 335 10 50, fax 05 335 10 53

Slovenski center za glasbeno vzgojo E. Komel,

telefon in fax 0039 0481 532 163.

                                                                                              

Valentina Pavio