MLADI PRIMORSKI GLASBENIKI NA 30. TEMSIG-u

 

Letos je v Ljubljani potekalo že 30.državno tekmovanje mladih glasbenikov. Tekmovanja se je udeležilo kar 42 regijskih zlatonagrajenih posameznikov in komornih skupin iz desetih primorskih in zamejskih glasbenih šol ter iz Glasbene šole Logatec.

             Glasbenike je v vsaki starostni kategoriji ocenjevala tričlanska strokovna komisija, ki je lahko podelila največ 100 točk. Zlate plakete so prejeli tekmovalci z nad 95 točk, srebrne  od 90 do 95, bronaste pa od 80 do 90 točk.Vsi ostali so prejeli več kot zaslužena priznanjaza udeležbo, saj ne smemo prezreti, da so se državnega tekmovanja lahko udeležili le najboljši, izbrani na regionalnih tekmovanjih. Če upoštevamo vse starostne kategorije flavte, potem sta odšli na Primorsko kar dve zlati plaketi in obenem dve prvi nagradi. Ajdovka  JANA FAJDIGA je briljirala v 1.b kategoriji, koprčanka  NIKA HRIBAR pa v 1. c kategoriji. Pet primorskih flavtistov je prejelo srebrno, dve bronasti plaketi ter dve priznanji za udeležbo.

             Klavir je inštrument, ki je privabil največ tekmovalcev in konkurenca je bila najmočnejša. Vseeno so si mladi Primorci priigrali zavidanja vredne rezultate: prejeli so kar 11 zlatih plaket, med njimi sta dve prvi nagradi  ANŽE VRABEC iz Nove Gorice in URŠKA BABIČ iz Kopra ter dve drugi nagradi  ROK PALČIČ iz Kopra in ZARJA VATOVEC iz Izole, dve srebrni plaketi, bronasto ter dve priznanji za udeležbo.

             Primorski klarinetisti so si priigrali štiri bronaste plakete in priznanje, kar daje ostalim regijam jasno vedeti, da tudi na tem koncu vztrajno napredujejo in da bodo kmalu morali s Primorci deliti tudi najvišje stopničke. Kot smo že omenili, je naša edina  fagotistka DANAJA KEK prejela odlično bronasto plaketo, edina oboistka ŽIVA LOŠTREK (obe iz logaške glasbene šole ) pa je prejela prvo nagrado in seveda zlato plaketo. Tudi saksofonisti so se dobro izkazali: prejeli so tri priznanja ter po eno srebrno in zlato plaketo  slednja je bila podeljena skupaj z drugo nagrado.

             Letos je bilo tekmovanje tudi v komornih skupinah trobil, kjer smo prejeli dve srebrni ter dve bronasti plaketi: TROBILNI KVINTET iz Nove Gorice je prejel drugo nagrado, TROBILNI KVINTET iz Kopra tretjo, KVARTET POZAVN iz Kopra pa tretjo nagrado.

             Skupno so mladi primorski glasbeniki prejeli kar 15 zlatih, 13 srebrnih in 10 bronastih plaket ter 9 priznanj za udeležbo.

  Med najmlajšimi pianisti (1.a kategorija ) so najvišje ocene prejeli:

ANA ŽUNIČ, GŠ Koper (97 točk ), ELENA DOJČINOVSKI, GŠ Piran ( 96,33 ) in SARA GRZETIČ, GŠ Koper (96,33). V naslednji starostni kategoriji (1.b ) so največ točk dosegli: ANŽE VRABEC, GŠ Nova Gorica ( 97,67 ) , ZARJA VATOVEC, GŠ Izola ( 97,33 ) in  ALEJ PEKICA, GŠ Koper (95,33 ). V višji starostni kategoriji osnovnošolcev ( 1.c ) so največ točk prejeli: URŠKA BABIČ, GŠ Koper ( 99 ), SARA RUSTJA, GŠ Emil Komel Gorica ( 97 ) in IVONA KRULJAC, GŠ Koper ( 96 ). Med srednješolci (2.a ) pa sta bila najboljša ROK PALČIČ, GŠ Koper ( 98,67 ) in NATALIJA ŠAVER, GŠ Nova Gorica ( 96,67 ). Med saksofonisti je med najmlajšimi najvišje število točk dobil MATIC MIKOLA, GŠ Nova Gorica ( 90, 67 ). Zlate plakete in najvišje število točk so na flavti prejeli : v 1.b kategoriji JANA FAJDIGA, GŠ Vinko Vodopivec Ajdovščina ( 98 ) in v 1. c kategoriji NIKA HRIBAR, GŠ Koper ( 97, 67 ). Na klarinetu je najvišje število točk v 1.b kategoriji dobila MAJA MUŽENIČ, GŠ Koper (89, 67 ).