NOVI KITARSKI NAGRADI V ITALIJI

 

Dva tedna po zmagi v Weimarju sta Makova kitarska kolega iz istega razreda Bor Zakonjšek in Vito Marenče dosegla nove uspehe. Na "Mednarodnem tekmovanju glasbene interpretacije" v Arenzanu pri Genovi je Vito v kategoriji do 19 let osvojil 2. nagrado, Bor pa je v najstarejši kategoriji do 23 let zmagal.

 

  Maka, Bora in Vita se verjetno mnogi spominjajo iz letošnjih celovečernih nastopov, ki smo jih izvedli v nekaterih glasbenih šolah po Sloveniji. Starejša dva učenca, 18-letni Vito in 21-letni Bor, sta obadva zanimiva mlada kitarista, ki sledita tokovom avantgardne glasbe. V Ljubljani sta se javnosti večkrat predstavila z obsežnimi lastnimi kompozicijami, navdušujoči odzivi občinstva pa so celo vzpodbudili mladega srednješolca Vita Marenče k snemanju zgoščenke svojih del. Kompleksne skladbe programskega značaja je obogatil z nasnetimi etno glasbenimi instrumenti različnih geografskih porekel in vse to celo odigral sam.

 

Kako široka je lahko mladostna domiselnost so se prepričali mnogi, ki so slišali igrati Vita in Bora, efekt na poslušalce pa je verjetno odprl oči marsikateremu mlademu poustvarjalcu.

Že vrsto let sodelujeta pri ustvarjanju glasbe in sta poleg nekaj najvišjih mest v starejših kategorijah državnih tekmovanj za solo kitaro, prejela tudi zlato plaketo v disciplini kitarskih duov na državnem tekmovanju leta 1999.

Njuna predanost glasbi je tako očitna in iskrena, da bi jima moralo biti nadaljevanje glasbenega izobraževanja še dolgo v polni meri omogočeno.

 

Anton Črnugelj

GŠ Franca Šturma, Ljubljana