OD PALESTRINE DO NIRVANE

 

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani se je januarja in aprila ponudila nova priložnost poslušanja predstavitve glasbene zgodovine. Zagrebški kvartet saksofonov je v sodelovanju z g. Petrom Šavlijem predstavil glasbeni razvoj umetnosti od Palestrine preko različnih obdobij in stilov vse do danes.

Predavanje je bilo namenjeno učencem osnovnih in srednjih šol. Vodil ga je Peter Šavli, medtem ko so člani Zagrebškega kvarteta saksofonov (D. Sremec-sopran, G. Merčep-alt, S. Nestorovič-tenor, M. Drevenšek-bariton) poskrbeli za izvedbo del. Zanimivost predavanja je bila v tem, da je predavatelj uporabil moderne tehnične pripomočke, tako da smo ob zvokih  kvarteta lahko spremljali na velikem platnu računalniško voden notni zapis v realnem času, in nam je bila tako glasba, ki smo jo poslušali, še bolj približana in razumljiva.

            Seveda je bil pred vsako glasbeno izvedbo uvodni govor-predavanje, kjer je bil z računalniško tehniko v različnih barvah notnega zapisa zelo dobro prikazan potek melodije v večglasni skladbi. Poleg tega je bil na velikem ekranu slikovito predstavljen tudi zgodovinski razvoj po obdobjih, stilih in skladateljih, podkrepljen z vrsto glasbenih primerov (jazz, rock in druge zabavne zvrsti).

Predavanje je potekalo v prijetno sproščenem vzdušju, združeno s profesionalno razlago in izvajanjem in se je zaključilo z improviziranim igranjem jazz ansambla, ki so ga sestavili dijaki ob podpori članov Zagrebškega kvarteta na kraju samem.

            Prednost takega predavanja je sveža, živa igra, možnost uporabe tehnike, izboljšave in razširitve programa ter možnost pridobivanja novih informacij in nadgradnje že pridobljenega znanja. S takim načinom dela se mladini lahko približa vse zvrsti glasbe, zato čestitam tovrstni ideji v upanju, da se bo še naprej razvijala in pojavila v več krajih Slovenije.

 

Mitja Žerjal