PREDSTAVITEV PRELUDIJEV ZA KLAVIR SKLADATELJA IN PIANISTA PETRA KOPAČA

 

Učenci klavirja, dijaki na Umetniških gimnazijah, klavirski pedagogi in pianisti, smo pri izbiri slovenske klavirske literature bogatejši za še eno novo zbirko. Pred kratkim je v samozaložbi izšlo Dvanajst preludijev za klavir skladatelja in pianista Petra Kopača iz Škofje Loke.

            Izidi novih glasbenih zbirk pri nas niso najbolj pogosti, zato je vsaka tovrstna pobuda vredna posebne pozornosti in predstavlja tudi svojevrsten kulturni dogodek. Tega se je zavedala tudi ravnateljica Glasbene šole Idrija Stanka Močnik, sicer tudi dobra znanka in nekdanja sošolka Petra Kopača, ki je skladatelja povabila, da zbirko predstavi v dvorani njihove šole.

            Predstavitev je potekala 6. novembra 2000 pred polno dvorano v kateri so bili poleg učencev in učiteljev tudi številni drugi poslušalci. Peter Kopač je izvedel vseh dvanajst Preludijev, nekatere pa je tudi pospremil s kratkimi komentarji. Pozorni poslušalci so mu ob koncu postavili vrsto vprašanj, zanimalo pa jih je predvsem skladateljevo delo in nastanek Preludijev.

            Peter Kopač je povedal, da so Preludiji ena prvih njegovih skladb in da so bili napisani med oktobrom 1969 leta in decembrom 1970. leta, ko je bil še študent 2. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani. Takrat so mi kot študentu bili za zgled preludiji Chopina, Debussya, Messiaena, sam pa je poskušal doseči svoj izraz in svoja občutenja. Nekateri njegovi preludiji imajo etudni značaj, v nekaterih je prisotna ljudska motivika, ( brez pravih citatov ljudskih melodij), v 10. preludiju z oznako ˝Da lontano˝ pa je bil inspiriran s knjigo ˝Stepni volk˝ Hermana Hesseja, ki jo je takrat prebral.

            Na vprašanje zakaj se ni prej odločil za tiskanje Preludijev, saj je časovna razdalja med nastankom in izidom zbirke kar trideset let, je Kopač odgovoril da so ti Preludiji v času nastanka v akademskih krogih nekako veljali za ˝staromodne˝, verjetno zaradi melodičnosti, tonalnosti, ˝klasičnosti harmonij˝. Ravno zaradi omenjenih značilnosti pa so bile dobro sprejete pri poslušalcih. Tako jih je pianist Hinko Haas večkrat izvajal po Sloveniji, Peter Kopač pa jih je l. 1980 posnel na Radio Slovenija.

            Skladatelj je tudi povedal, da bi bili njegovi današnji, sedaj ustvarjeni Preludiji bistveno drugačni, ker ima danes seveda dosti več informacij in novih spoznanj v glasbi.

            Peter Kopač, ki je dober pianist, saj je klavir študiral najprej pri prof. Zdenki Novak, nato pri prof. Hildi Horakovi, je svoje Preludije razen v Idriji letos predstavil še v Škofji Loki (ob 50-letnici delovanja GŠ Škofja Loka), Ribnici, Zagorju ob Savi, Tržiču in Kranju.

 

Bojan Glavina