Predstavitev učbenika Liz Goodwin "THE FIFE BOOK"

 

Vsako drugo leto se meseca maja v Zagorju ob Savi zberemo slovenski flavtisti, večinoma učitelji in njihovi učenci, pa tudi nekaj profesionalcev. Matej Zupan z zagnano ekipo zasavskih glasbenikov ob podpori sponzorjev organizira dva nepozabna dneva, natrpana z zanimivim dogajanjem od jutra do večera. Tako smo se srečali že z odličnimi flavtisti, kot so Irena Grafenauer, Mario Ancillotti in Kirsten Spratt. Lani smo bili navdušeni nad Emmanuelom Pahudom, očaral nas je Trevor Wye, zanimivo in poučno pa je bilo tudi predavanje Angležinje Liz Goodwin. O srečanjih flavtistov Slovenije bi lahko zapisala še veliko pohvalnih in navdušenih besed. Organizatorji bi si jih prav gotovo zaslužili, saj nam, flavtistom, mnogi slovenski glasbeniki lahko zavidajo tako prireditev. Vendar se bom osredotočila na predstavitev učbenika, s katerim sem se srečala v Zagorju.

 

Simpatična profesorica Liz Goodwin nam je predstavila metodo poučevanja prečne flavte, kar je izzvalo tudi mene, da sem učbenik prevedla in metodo preizkusila. Zvezek nosi naslov The Fife Book in je izšel pri založbi Just Flutes Edition. V naslovu beseda "Fife" pomeni vrsto prečne flavte (izdelovalec Yamaha), izdelane iz plastike, pol manjše od običajne in brez zaklopk. Inštrument izgleda kot igrača, vendar je solidno uglašen, trpežen in predvsem smešno poceni (okrog 1500 SIT).

Avtorica nam v uvodu nameni nekaj spodbudnih besed in navede razloge, ki so jo privedli do tega, da je napisala priročnik, namenjen učencem začetnikom in njihovim učiteljem.  Delo ni namenjeno samoučenju, temveč "ti svetujem, da si poiščeš dobrega učitelja, še preden prvič pihneš v flavto, saj je mnogo lažje, da te nekdo uči, kot pa da poskušaš sam in pri tem pridobiš slabe navade".

Liz Goodwin nam predstavlja metodo začetnega poučevanja flavte na inštrumentu Yamaha Fife, na katerem so prijemi za posamezne tone povsem enaki, kot na pravi prečni flavti. Na tej "mini flavtici" se začetnik nauči vseh temeljnih elementov igranja na prečno flavto: postavitev "ambažure" (žal ne obstaja ustrezen slovenski izraz; flavtisti pa bodo že vedeli, o čem teče beseda), drža inštrumenta in pozicija rok, dihanje, delo jezika, branje not, ritmične vaje in izvajanje glasbe kot celote - muziciranje.

Glede na to, da sem v tem šolskem letu s tremi deklicami pričela pouk flavte s flavtico "fife", lahko pritrdim ugotovitvam Liz Goodwin. Začetnice so zares napredovale hitreje kot običajno, saj jih ni ovirala velikost in zapletenost flavte. Kmalu so lahko igrale pesmice, ki so jim všeč, hiter napredek je tako postal dodatna stimulacija. Prehod na pravo prečno flavto je bil presenetljivo enostaven. Tudi zdaj je napredek hiter, uživajo pa ob bogatem tonu prečne flavte.

 

 

Metoda je dobrodošla tudi za starše. V času "uvodnega tečaja" se otroci privadijo na odgovorno ravnanje z inštrumentom, pridobijo delovne navade in postanejo predani flavti. Zdaj jim starši z veseljem kupijo dober in (sorazmerno) drag inštrument.

Učbenik je zelo nazoren. Opremljen je s fotografijami (vaje za nastavek tona, drža telesa) in z risbami (drža rok). Zvezek je prijetno ilustriran v stripovskem, humornem slogu. Glavni risani junak, ki nas vodi skozi skrivnosti igranja na flavto, je maček, ki smo ga z mojimi učenkami imenovale Čap. Učenke lahko barvajo ilustracije na straneh, ki so jih že predelale - to je zanje dodatna spodbuda.

Učbenik vsebuje tudi nekaj razlag glasbene teorije - ravno toliko, kot jih sproti potrebujemo za napredovanje. Avtorica učenca večkrat z vprašanji in opozorili spomni na najpomembnejše elemente igranja (drža rok, dih, ambažura...). Tudi napotek: "Če želiš igrati dobro, vadi vsak dan," ni odveč - prav pride tudi kdaj kasneje!

Velika pozornost je posvečena pesmicam s toni g, a in h. Začetnik ima možnost, da zares dobro osvoji osnove. Učbenik pa tudi spodbuja k ustvarjalnosti. Učenke z nekaj napotki same napišejo pesmice in jih seveda tudi igrajo. Kako neverjetno ustvarjalni in neobremenjeni so otroci! Samo z  nekaj toni skladajo zavidanja vredne pesmice!

Proti koncu učbenika srečamo vedno več znanih melodij. Poleg nekaj božičnih pesmic so tu še melodije iz risank (Popaj), burlesk (Stan in Olio), filmov (Moje pesmi, moje sanje) ter kar nekaj znanih tem iz zakladnice klasične glasbe (Beethovnova Oda radosti, Griegovo Jutro, Vivaldijeva Pomlad, Ravelov Bolero). Vse te melodije lahko izkoristimo za spoznavanje glasbene literature in za prijetna kramljanja o glasbi.

Na zadnji strani učbenika "The Fife Book" najdemo vprašalnik, s pomočjo katerega učenec ugotovi, ali je smiselno, da si kupi pravo prečno flavto. Moje učenke so navdušeno odgovarjale na skoraj vsa vprašanja pritrdilno in že veselo na "ta pravo" prečno flavto.

V celotnem učbeniku sem pogrešala le nekaj več duetov, saj je skupno igranje z učiteljico  pri mojih učenkah zelo priljubljeno, hkrati pa si izostrijo sluh za intonacijo in občutek za skupno muziciranje.

Učbenik pa za učenke (stare od osem do deset let) v angleškem jeziku ni preveč uporaben. Zato sem se lotila prevajanja, pri čemer sem naletela na kar nekaj težav. Nekatere besede se težko prevedejo. Na primer beseda "ambažura", ki jo poznamo in uporabljamo vsi flavtisti, vendar v slovenskem jeziku nima ustreznega prevoda. V učbeniku se pogosto pojavljajo iste besede (naredi, poskusi, zaigraj...), ki v prevodu, če jih pogosto ponovimo, zvenijo iztrošeno. Nekaj težav je tudi s prevajanjem naslovov skladb, zato sem nekatere naslove pustila v izvirniku (Amazing Grace, Yankee Doodle...).

Priporočilo avtorice, naj "začetni tečaj" traja deset tednov, se mi ne zdi realno, zlasti ne za mlajše otroke. Verjetno pa je pričakovano pri starejših otrocih ali pri odraslih učencih.

 

Hvaležna sem gospe Liz Goodwin, ki je med drugim tudi predsednica združenja Flutewise v Veliki Britaniji, da je predstavila svojo metodo tudi slovenskim učiteljem flavte. Seveda pa gre zasluga za to razširjanje obzorja zlasti organizatorjem iz Zagorja.

Učiteljem, ki še ne poznajo metode, priporočam, da jo preizkusijo. Zagotovo ne bo vsem všeč, nikoli pa ne škodi kakšna nova izkušnja, saj se na njih vsi učimo.

 

Bogomila Mrdjenovič

Glasbena šola Kranj