PRVI USPEH HARMONIKARSKEGA ORKESTRA ZPGŠ

 

Ideja o ustanovitvi skupnega orkestra je nastala ob povabilu na 1.srečanje harmonikarskih orkestrov Slovenije na Jesenicah. Aktiv primorskih učiteljev je bil navdušen in kmalu je bil pred dirigentom »bodočega« orkestra seznam vseh učenev, ki bi bili pripravljeni sodelovati. Glasbena šola Ajdovščina, CGV Koper, GŠ Nova Gorica, GŠ Sežana in GM Trst-šola Marij Kogoj so združile moči in nastal je 28 članski orkester, na katerega smo vsi ponosni.

Dirigent? Popolnoma jasno je bilo, da bo to vlogo prevzel Claudio Furlan in nihče ni dvomil o uspehu. Izbral je program in ga razdelil po glasovih in posameznih šolah. Že na začetku je bilo jasno, da bo nekaj težav pri organizaciji skupnih vaj, a je želja in volja po novih glasbenih doživetjih premagala tudi to oviro.

Prva vaja se je tako zgodila 27.januarja v Ajdovščini in sicer po končanem seminarju za učitelje, na katerem nam je Claudio Furlan na temo o orkestrih predstavil številne zanimivosti, predvsem pa smo prisluhnili različnim barvam zvoka, ki jih lahko slišimo v različnih harmonikarskih orkestrih po Evropi. Spregovorili smo o orkestrih, ki delujejo na naših šolah, o težavah, ki jih ob tem spremljajo, med katerimi je prav gotovo na prvem mestu različna kakovost harmonik, na katere se igra v šolskih orkestrih. Ob koncu smo si na video posnetku ogledali in prisluhnili najboljšim z lanskega tekmovanja v Anconi in občudovali njihovo virtuoznost.

Pa nazaj k »našemu« orkestru. Kot rečeno, so se učenci srečali na prvi vaji v Ajdovščini in Claudio jih je s svojim čudovitim občutkom za glasbo takoj popeljal v muziciranje. Tej vaji sta sledili še skupni v Sežani in Kopru in zadnja v Boljuncu, kjer so zvečer tudi nastopili pred občinstvom. Prvi nastop je bil uspešen, vsa pozornost pa je veljala 1.srečanju harmonikarskih orkestrov na Jesenicah.

Polni pričakovanj so v soboto, 21.aprila, stopili na oder in zaigrali tri skladbe: H.Rauh- 4.st. iz suite Prizor z velemesta; W.Jacobi- 3.st. iz Sinfonische suite in Z.Abreu- Tico-tico. Navdušenje poslušalcev je bilo izredno, saj so jim med sedemnajstimi nastopajočimi orkestri namenili najmočnejši aplavz in istopanje od ostalih je bilo očitno. Čestitke dirigentu so se kar vrstile in za RTV Ljubljana so na koncu zaigrali še enkrat. Vsa pohvala tudi učencem in njihovim učiteljem, ki so jih ves čas spremljali!

Seveda pa so misli dirigenta že usmerjene v novo šolsko leto, v katerem orkester že hiti novim izzivom naproti, saj si vsi člani želijo ponovnih druženj in prijetnih glasbenih doživetij!

 

Erika Udovič Kovačič