SOZVOČJA S HARMONIKO

 

OKTOBER:

20. oktobra lani smo se družili v glasbeni šoli Koper. Nastopili so izbrani učenci glasbenih šol Primorske: Jernej Gregorič (GŠ N.Gorica) Giulia Valassi, Igor Zobin, Erik Kuret in Goran Ruzzier (GŠ GM Trst), Komorna skupina (GŠ Koper), Kvartet harmonik (GŠ Izola). Njim so se pridružili tudi nekateri učitelji harmonike: Radmila Bikić je z godalnim triom pod vodstvom Marka Kodelje izvedla koncert v F-duru za komorne orgle in godala J. Haydna. Dejan Mesec se je predstavil z dvemi skladbami (Piazzolla in Hačaturjan). Po prijetnem koncertu smo se sestali in določili delovni načrt za letošnje šolsko leto: regionalno tekmovanj, koncerte, seminarje in druge, vsakdanje stvari.

 

MAREC:

7. Regijsko tekmovanje v Idriji

je bilo organizirano za soliste, komorne skupine in orkestre. Prijavilo se je 16 solistov, 4 komorne skupine in 2 orkestra. Komisija je zasedala v sestavi: Claudio Furlan, predsednik, člani: Radmila Bikić, Erika Udovič Kovačič, Branko Petrovčič, nadomestni član: Dejan Mesec.

Tekmovanje je potekalo v idrijskem gradu, v prijetni dvorani glasbene šole. Ravnateljica in kolegi GŠ Idrija so se zelo potrudili kot organizatorji: vsak udeleženec je bil dočakan, nameščen, tekmovanje je potekalo gladko, v prijetnem vzdušju. V dopoldanskem terminu tekmovanja solistov je bilo manj publike, popoldne pa malo več. Škoda, da učitelji niso poskrbeli za večjo udeležbo poslušalcev -učencev (organizirano so prišli samo učenci GŠ Izola). Zato nismo prišli do osnovnega smotra, da se učenci poslušajo, ocenjujejo, družijo, sami odločijo da bodo tudi oni tekmovali na naslednjem tekmovanju in ko pridejo domov začnejo s kvalitetno in redno vajo.

 

Po idrijskih žlikrofih  se je tekmovanje nadaljevalo z nastopom komornih skupin in orkestrov.

 

Mnenja nekaterih članov žirije:

Claudio Furlan, predsednik žirije (GM Trst)

" Tekmovanje se mi  je zdelo zelo, zelo pomembno. Žal, ni bilo veliko tekmovalcev. Mislim, da je škoda ne izkoristiti takšno priložnost, ker letos ni bilo državnega tekmovanja.Obenem, svetujem čimveč manjših tekmovanj in nastopov preden se gre na pomembnejša tekmovanja kot so državno tekmovanje v Ljubljani ali druga mednarodna tekmovanja. Sodeluj, ne glede na rezultat! Vedno je zelo koristno, če učenec gre na tekmovanje. Tudi učitelj se potrudi več, učenec več dela, odnos se poglobi, tehnika se izboljša, muziciranje...Važno je tudi, da učenci slišijo druge, svoje vrstnike, mlajše, starejše in da se vživijo v harmonikaški svet.

Kvaliteta samega tekmovanja je bila dobra, posebej pri mlajših tekmovalcih. Opazil sem dosti nadarjenih učencev. Prepričan sem da marsikdo ima talentirane učence ampak si ne upa iti ven iz učilnice. Priporočam, da se v čimvečjem številu, brez strahu, udeležijo naslednjih tekmovanj, posebej regijskega. Druga pomembna zadeva je, da v čimvečjem številu  obiskujemo harmonikarske koncerte. Redki so. Potrebujemo motivacijo - učitelji in učenci."

 

Radmila Bikić, predsednica aktiva harmonikarjev Primorske, članica žirije je mnenja, da se je tekmovanja udeležilo izredno majhno število učencev-solistov A B in C kategorije in orkestrov (glede na število delujočih orkestrov glasbenih šol Primorske). Sprašuje se v čem je problem glede na to, da je regijsko tekmovanje brez izbire za državno in so kriteriji nekoliko milejši.

 

NAJBOLJŠI TEKMOVALCI SOLISTI V POSAMEZNIH KATEGORIJAH:

A kategorija: URBAN DEBEVEC (GŠ Postojna) 95 točk, učitelj Branko Petrovčič

B kategorija: DOMEN MALC (GŠ Cerknica) 89 točk, učitelj Roland Mahnič

C kategorija: TEJA BUDIHNA (GŠ N:Gorica)  92 točk, učiteljica Radmila Bikić

D kategorija: CRISTIAN VISINTIN (GŠ GM Trst) 90,67 točk, učitelj Claudio Furlan

F kategorija: IGOR ZOBIN (GŠ GM Trst) 95 točk, učitelj Claudio Furlan

 

APRIL:

21.04.2001

Prva revija harmonikarskih orkestrov Slovenije

Kako je z revijo zadovoljen naš Claudio Fulan, dirigent Harmonikarskega orkestra ZGŠ Primorske:

"Zelo lepo, zelo lepo! Prvič, ker je to bila priložnost, da se srečamo z vsemi prijatelji harmonike na nivoju Slovenije.Vedno je lepo vzdušje, ko po dolgem času srečaš kolege. Potem sem slišal dosti dobrih orkestrov : iz Jesenic, od Andreje... Tudi z našim nastopom sem zadovoljen, je zelo uspel. Sam sem odnesel veliko od te revije, od samih vaj z učenci različnih šol in bi bil zadovoljen da se takšno sodelovanje z orkestrom Zveze glasbenih šol Primorske nadaljuje.

 

Koncerti:

Aleksandar Vladimirovič Skljarov 22.05.01 Novo mesto

Matti Rantanen 29.05. 01 Velenje

Pula 24.-27. 05. 2001 Mednarodno tekmovanje

Dolina, (manjša cerkev) 15.06.01 učenci višjih razredov Claudia Furlana

 

Erika Udovič-Kovačič

Radmila Bikić

Mirjana Gvozdenac