TEKMOVALNI USPEHI UČENCEV ŠOLE »M.KOGOJ«

 

Tekmovalna izkušnja predstavlja za mnoge pedagoge bistveni del šolske poti najbolj nadarjenih učencev. Bolj angažirana primerjava z drugimi glasbeniki na isti stopnji je lahko zelo koristna pri spoznanju lastnih realnih sposobnosti, uspeh pa je navdušujoče priznanje talenta mladega glasbenika in učinkovita spodbuda za nadaljevanje z vestnim študijem.

Na Glasbeni matici se na koncu vsakega šolskega leta nabere res zadovoljivo število plaket, priznanj in raznovrstnih nagrad, ki pričajo visoko raven pouka in so šoli v velik ponos.

Konec februarja so se odvijale regijske selekcije za 30. državno tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije, ki so ga kot običajno prirejale komisija TEMSIG ter zvezi Slovenskih in Primorskih glasbenih šol.

Postojna je gostila 8. Tekmovanje mladih pianistov Primorske, ki je veljalo kot predtekmovanje za državno selekcijo. Tržaška Glasbena matica je bila prisotna z dvema predstavnikoma in sicer desetletno Tino Kralj iz razreda prof. Xenje Brass in dvanajstletnim Christianom Stipancichem, ki študira s prof. Tamaro Ražem. Oba sta v dveh različnih kategorijah prejela srebrno priznanje.

V istem obdobju so se odvijale v prostorih Centra za glasbeno vzgojo v Kopru 3. Regijske selekcije solistov kljunaste flavte, prečne flavte, oboe in fagota Primorske. Osemletni Jan Zobec iz razreda prof. Irene Pahor je z dobrim nastopom osvojil srebrno priznanje. Poleg njega se je tudi pet učencev iz razreda prof. Erike Slama uspešno udeležilo selekcije, saj so se vsi uvrstili med najboljšimi tekmovalci. Devetletni Carlo Venier je z igranjem na sopransko kljunasto flavto prejel srebrno priznanje, Petra Marega je prejela bronasto priznanje, Zinajdi Kodrič pa je komisija podelila srebrno priznanje. V kategoriji osemnajstletnikov je Meta Starc dosegla bronasto priznanje.

Nastop enajstletne Tjaše Bajc pa je bil tako prepričljiv, da je mlada flavtistka dosegla najvišje točkovanje celotnega tekmovanja in je zato prejela zlato priznanje ter pravico udeležbe na ljubljanski finali, na kateri je mesec kasneje osvojila bronasto priznanje.   

Tudi harmonikarski oddelek šole “M.Kogoj” se zaradi nevsakdanje nadarjenosti nekaterih učencev večkrat postavlja v ospredje kot posebno obetavna sekcija v raznolikem delovanju tržaške ustanove. 21. marca se je četverica harmonikarjev iz razreda prof.Claudia Furlana podala v Idrijo, kjer se je odvijala sedma izvedba regijskega tekmovanja mladih harmonikarjev.

V kategoriji namenjeni solistom so učenci Glasbene matice prejeli izredno pohvalne ocene; sedemnajstletni Cristian Visintin je prejel zlato priznanje, Erik Kuret pa srebrno priznanje.

Dobra izvedba napornega tekmovalnega programa je prinesla Goranu Ruzzierju zlato priznanje. Prav tako je na vrh lestvice prispel tudi Igor Zobin, ki je dosegel kar 95 točk; komisija mu je zato podelila  tudi posebno priznanje za najvišje točkovanje celotnega tekmovanja. Tekoče šolsko leto se je za Gorana in Igorja začelo pod srečno zvezdo, saj sta v jeseni osvojila tudi drugo in prvo mesto na Mednarodni harmonikarski reviji »Gorni Kramer« v kraju Poggio Rusco pri Mantovi ter osmo in tretjo nagrado na prestižnem mednarodnem tekmovanju »Cittŕ di Castelfidardo«. Odlična uvrstitev v Idriji je potrdila talent teh dveh harmonikarjev, katerim se obeta še mnogo zasluženih, odmevnih uspehov.

Šolsko leto 2000-2001 je prinašalo mnogo zadoščenj tudi v razredu prof. Tamare Ražem, ki se pogostoma odlikuje s tekmovalnimi dosežki. Mladi sestri Sara in Jana Zupančič sta na tekmovalnih odrih doma, saj sta že prejeli vrsto nagrad in priznanj, tako solistično kot tudi na področju klavirskega dua. Enajstletna Jana je septembra dosegla prvo mesto na Mednarodnem glasbenem tekmovanju v Cortemilii pri Cuneu in najvišje točkovanje na komplementarnem tekmovanju italijanskih privatnih glasbenih šol, mestnih ustanov in srednjih šol z eksperimentalnim poukom. Dvojni dosežek je dal pianistki prednost, da je na koncertu nagrajencev izvedla kar dve skladbi (organizatorji tekmovanja so jo zato spet povabili v Cortemilio, da bi junija nastopila na koncertu, ki bo združil ožje število najboljših tekmovalcev iz vseh kategorij).

Konec oktobra je bil na vrsti že novi uspeh; Jana in njena sestra Sara sta se podali v Moncalieri, kjer se je odvijalo Evropsko glasbeno tekmovanje. Sara je nastopila v dveh kategorijah: v prvi, namenjeni solistom do 13. leta starosti, je nadarjena pianistka prejela tretjo nagrado, v drugi pa je v duu s sestro osvojila drugo nagrado. Uspehov pa ni bilo s tem še konec. Sestri Zupančič sta se spomladi udeležili Mednarodnega tekmovanja mladih glasbenikov v Ravenni. Tudi tokrat se mladi pianistki nista vrnili domov s praznimi rokami. Jana je z odličnim nastopom v B kategoriji dosegla 95 točk in prvo nagrado, Sara pa se je odlikovala kot najmlajša tekmovalka C kategorije in je z 93 točkami prejela drugo nagrado.  Obe sta potem nastopili na koncertu nagrajencev. 

Vsem učencem in profesorjem, ki so s tako številnimi in uglednimi dosežki osvetlili podobo tržaške zgodovinske glasbene ustanove gre prav gotovo pohvala in zahvala za vloženi trud z željo, da bi vztrajno in navdušeno nadaljevali na tej plodni poti.

                                                                                                                                                              Rossana Paliaga