GORIŠKO GLASBENO POLETJE

Mednarodna poletna šola za klavir in violino ter festival mladih umetnikov

 

Dolgoletna želja prof. Sijavuša Gadžijeva, ki živi v italijanski Gorici in se mu zdi prostor Goriške, ki presega politično mejo ter druži različne kulture in narode, zanimiv, se je uresničila natanko v 1O. letu delovanja njegovih poletnih šol v Sloveniji.

 

 

Prvi dve sta bili v Izlakah, nato ga je sedem let gostil Center za glasbeno vzgojo Koper - na Obalo je rad zahajal, ker ga je spominjala na rodni Baku ob Kaspijskem jezeru - zadnje leto pa se je s prijateljem, umetnikom violinistom Vasilijem Meljnikovim, ki, vzporedno s klavirsko poletno šolo, vodi violinsko poletno šolo, preusmeril na Goriško.

 

Projekt je naletel na podporo Mestne občine Nova Gorica, Občine Šempeter-Vrtojba, Občine Gorica ter Goriške pokrajine, kulturnih institucij Kulturni dom Nova Gorica in

Kulturni center L. Bratuža v Gorici, in seveda pri organizatorjih, Glasbeni šoli N. Gorica in Slovenskem centru za glasbeno vzgojo E. Komela Gorica, ki sta projekt sprejela z odprtimi rokami in ga tudi zelo uspešno izpeljala. Morda je ta posluh za novo poletno šolo pri institucijah izostrila nevralgična točka v času: Goriška je lani slavila tisočletnico prve omembe Gorice v pisnih virih ali »millennium«.

 

Prof. Gadžijevu ni vseeno, v kakšnem ambientu poteka pouk, posebej pa nastopi in koncerti. Violinska šola je potekala v dvorani GŠ Nova Gorica, klavirska šola pa v mali dvorani KC L. Bratuža v Gorici, kamor so poleg šolskega novejšega stainweya iz goriškega Piano centra Pečar pripeljali še en klavir.

Udeleženci šole so imeli priložnost spoznati vse pomembnejše arhitekturno-zgodovinske spomenike na Goriškem, saj so avdicijo opravili v dvorani frančiškanskega samostana na Kostanjevici, dvema koncertoma mladih umetnic (Mojca Gal - violina, Barbara Mačkić  klavirska spremljava, Aleksandra Meleščenko - klavir, Maja Glouckova - klavir) smo prisluhnili na Kromberškem gradu in na Goriškem gradu (Italija), zaključna koncerta udeležencev pa sta bilav veliki dvorani KC L. Bratuža v Gorici in v viteški dvorani gradu Dobrovo. Tu je bil tudi uradni zaključek poletne šole s podelitvijo diplom ter govori glavnih akterjev projekta. Prof. Meljnikov je na koncu prepustil besedo nastopajočim z domislico o druženju klavirja-kralja instrumentov in violine-kraljice, ki so jo z navdušenjem sprejeli udeleženci šole.        

Še ena poletna šola torej, še en izvir znanja ter izkušenj, ki se je ukoreninila in se bo z vsakim poletjem znova prebudila za deset intenzivnih dni dela in novih odkritij v umetnosti.

 

Kaj motivira učence in študente glasbe, da se neposredno po zaključku šolskega leta, ko bi si po naporih zaslužili proste dneve brez instrumenta, odločijo za poletno šolo?

Ambicija ali iskrena želja vstopiti v svet umetnosti, ki je onkraj notnega zapisa in neskončnih tehničnih vaj?

 

Mislim, da delata prof. Gadžijev in prof. Meljnikov prav to, lahko da v imenu ruske šole, a predvsem z lastnim zgledom, muzikalnostjo, intelektom in človečnostjo: učencu odstirata pogled na glasbeno umetnost. Pogled, ki se prelevi v sluh in se odpravi na potovanje po

čudoviti zvočni pokrajini. Sreča, da z lahkoto prehodiš svet, ki ga sam sproti ustvarjaš in si s tem bliže sebi, umetnosti in drugim okoli tebe; to je sad plodnega pretoka znanja med učiteljem in učencem.

 

Andreja Konjedic Lenardič